Berasa gatal

Sekarang kandungan saya 17w.. Mulai rasa gatal dekat area perut juga sebahagian badan cuma setakat ni tak lah merah.. Dan area nipple pon gatal ada masa tak selesa dan tak dapat garu sensitif cuma gosok² legakan gatal kadang melecet juga. Ada masa perasan macam kulit kering. Normal ke dan ada penyelesaian tak ? Boleh ke sapu lotion biasa dekat nipple ? Atau mesti kena guna krim yg nipple crack tu untuk apa ye #ingintahu #seriusnanya #firstmom #bantusharing

2 Balas

Guna nipple cream boleh, guna minyak kelapa dara pun ok. Sebab kulit puting sensitif, kena guna yg sesuai. Gatal mungkin sbb alahan atau kulit kering. Memang normal bg sebahagian ibu yg mengalami kulit kering semasa hamil. Pastikan apa yg membuatkan kulit kering samada makanan/cuaca/ persekitaran, sabun pencuci pakaian? Mungkin juga sbb hormon.

Perut mungkin sedang meregang utk mbesar..try pakai cream utk strech mark..jgn garu2 nanti bertanda susah nk hilang..utk nipple plak bole je guna krim khas utk nipple..mcm nipple crack tu bole jadi pelembap sbb nipple sensitive jd beli la krim mmg utk nipple..