Anak nak mengempeng

Sekadar luahan. Anak 2 bulan 20 hari. Anak selalu nak mengempeng kalau nak tidur. Saya ok je kalau anak nak mengempeng sampai tidur pun tapi masalahnya dia mengamuk menangis nangis kalau tak dapat. Awal2 mmg taknak ajar mengempeng. Dah bila mengamuk kita bagi ajelah. Tapi bila dah dapat, kadang dia hisap lepas hisap lepas pastu mengamuk lagi. Saya tahu dia nak mengempeng tapi ada susu memang hisap lepas la jawabnya kan sebab dah kenyang. Dah beli puting, dia tak nak. Bila guna puting botol pigeon dia hisap lah juga. Terpaksa tutup lubang puting botol tu. Sekarang i beli lagi puting lain. Tak tahu lah puting tu dia nak ke tak. Stress rasa nak nangis 🥲#firsttimemom Saya memang ada guna buai juga. Tapi bila anak tengah mengempeng, then saya lepas, letak dalam buai, kadang dia mengamuk juga. Ada masa dia ok terus tidur. Ada masa dia tak ok, mengamuk taknak buai. Penat mental juga ya. Btw dia baru habis mental leap 2. Semua teknik saya dah buat utk tenangkan dia tapi tak jalan. Bedung, white noise, cuddle cure, tukar pampers, urut perut & kaki. Memang dia nak mengempeng juga jawapan dia 😅

11 Balas

anak sy nurse to sleep je jarang mengempeng, kalau nk mengempeng sy mintak tlg husband handle.

4mo ago

sorry sbb tk pjj. tp masa baby husband kerja shift, kalau sy dh mkn sy baring je sekali, tp kalau blm mkn xleh sy ank mengempeng ngamuk gitu, sy bwk duk luar je dh dia tkleh tido. sy settle sy dulu baru anak. sbb sy sdri kalau tk penuhi keperluan asas tu mmg high tendency utk marah budak yg tk faham apa tu. btw, cek elok2 susu dia, ww dia, total sleep dia, suhu bilik tidur dia.pakaian dia.. whole day tau.. kacau siang mmg kacau malam..