Minyak kelapa dara D aura

Sekadar ingin bertanya? Ada tak mommy2 dlm grup nie yg consume minyak kelapa dara d aura soft gel untuk naik kan hb? Xda side effect ke nty ke baby? Hb drop dri 12 ke 10😭2/3 hari ngis pikir tkt sbb saya first mom skrg dah 22 week..

4 Balas

Hi sis, maaf sy takde pengalaman makan benda tu tapi setahu saya la, minyak kelapa dara takde kandungan zat besi 😅 Tak mgkin akan tolong sis naikkan hb. Lebih baik dan lagi selamat makan makanan berkhasiat daripada consume produk entah di pasaran 😅. Makan lah banyak sayuran hijau, buah-buahan, daging merah dan produk tenusu. Contoh sayuran hijau: Kangkung, Bayam Merah, Sayur manis, brokoli, sawi dll. Buah-buahan seperti strawberi, oren, dragon fruit, pisang, jambu batu. Keju dan susu. Daging merah seperti daging lembu dan daging kambing, hati ayam, kerang.. dll. Ubat tambah darah pun kena makan juga setiap hari jgn skip. Sy selalu makan ubat tambah darah, 2 jam selepas breakfast. Elakkan minum dan makan kopi, teh dan coklat. Termasuk milk tea dan milo ya. Kegemaran org malaysia ni nak pesan awal-awal 🤣 Tahan dulu sis, kalau dah ok hb boleh dah minum semua tu secara berpada-pada. Sepanjang sy pregnant ni, sy elak makan minum smua tu. Ada lah juga terminum sikit 😅 itu pun one sippp je. Ada banyak lagi, boleh rujuk di artikel ni. Senarai makanan penambah darah untuk ibu mengandung yang hb low/anemia : https://my.theasianparent.com/makanan-penambah-darah

Tiada pengalaman. Amalkan Iron rich diet, lps mkn makanan tinggi zat besi, makan buah tinggi Vitamin C sbb Vitamin C bantu serapkan zat besi dlm darah

1y ago

Iron rich diet tu mna nk dpt sis?

sy amal kn mnyk kelapa dara..alhmdulilah ok..bcaan hb pn cntik..mudah brslin..sy ambk 1 biji skli shri..

sy ada tnya nurse tntg tu tp nurse sarankan saya jga makan . banyakkan makan syur dan buah.