hmmm. saya sedih sbb sangkut air gula.

sedihnya. saya sangkut time mnum air gule due tige hr lepas. kena cek bsp besok. mmg sangkut kencing manis la kan ? sy mmg kurg manis dr awal tp tahlah. kalau nak kena kena jgk kan. 😢 boleh bagi petua tak cara penjagaan ibu gdm? bru 14w. anak first. #seriusnanya

11 Balas

Saya kne mnum gula masa awal lg, dan sangkut gdm jgk. Sye bru lepas gugur sebelum ni. Xpe jgn sedih2, bsp tu 2 mggu sekali jek kita buat.. saya pun mmg kurang makan manis, tp mknan lain pon boleh menyumbang kepada bacaan gula kita.. doktor akan rekemen diet yg sesuai utk kita, dan diet tu dipanggil SUKUSUKUSEPARUH. Suku karbo, suku protein dan separuh sayur. Carbo tu contoh mcm nasi, mee, roti dan ada jenis sayur yg termasuk dlm carbo jgk contoh kentang. Protein pula ikan, ayam, cheese. Sayuran yg hijau separuh. Lebihkn sayur pon xpe. Snacking adalah buah. Tp selalu jgk sye terbabas sbb lapar.. aslkn masa cek bsp tu kita bykkn mnum air masak. My faveret drink masa mengandung ni tibe2 suka sgt minum slurpee dan air gas, dpt rasa sikit pon hilang dah mengidam utk satu hari. Sye bgtw doktor sye nk rse gas tu, doc bg jek minum air sparkling water, atau pepsi zero sugar or air bergas yg zero sugar. Hahahaha.. doc i rock, dia xsekat apa sye mkn, tp dia suggest benda lain klo mmg i ckp i terlalu mengidam nk mkn setiap hari..

3y ago

Saya jmpe dua doktor. Satu klinik luar, satu kk.. dua2 doktor ok sgt.. klinik luar tu sye buat growth scan jek, tp doktor kk yg monitor bsp sye.. mmg awal2 dlu sye pun alahan teruk, doktor kk jgk nasihat mkn jek apa2 as long kita mkn. Kalau skip makan yg tu sebenarnya buat kita tambah loya, and mmg betul. Bila isi perut dari pagi dgn roti kosong pon mual sye akan kurang, cuma kne elak bau2 yg aneh2 mcm menumis ke, bau suami pon xboleh. 😂Elakkn makanan berminyak dan bergoreng.. sye boleh mkn bubur kosong letak garam, 🤣 n buah.. awal preggy xde lgsg mnum gas atau makanan yg manis sbb nty mual.. tp tetap sangkut gdm.. dah abs alahan bru tringin yg bergas2 ni.. xpe awk boleh jek mkn apa awk nk, jnji jgn berlebihan.. sye nk mnum air gas, saya make sure sehari xleh separuh gelas. Nak mkn mkanan manis rse la dua 3 suap.. tp teh tarik ke apa2 mnuman yg ada susu pekat sye cube elakkn sbb perasan lepas mnum air yg ada susu pekat, bacaan gula sye akan tggi.. 😅 nanti jmpe doktor kk awk bgtw jek ca

tggi ke sis? sy ritu 28weeks kot bru test air gula..trus msuk ward..hahaha sbb tggi lps mnum 12.5 cmtu..dua hri msuk ward 7x shri cek gula..tp lps tu sy byk bljr dr group support kencing manis kt fb..cra makan apa smua..lps kluar ward ..sy try error makan..roti makan wholemeal..n telur hancur ke telur goreng ke .nasi tukar kpd basmathi..mlm lapar..mkn je roti wholemeal ke..atau ratah sayur ke..pastu beli badan ke kekacang makan pd wktu lapar..stakat ni sy diet control je xde kena insulin ke apa..lapar je mkn kacang.. pastu kalau nk mkn kek ke bnda manis ke ..cth ptg sy makan kek..dh manis kan .mlm xmkn dh nasi putih ke apa ..sbb takut..durian pon takaat rasa je..buah pon mkn cm jambu batu ke..elakk yg jenis byk gula sgt mcm tembikai..kalau nak takat rasa je..cmtu la..sy try error..dh mkn manis skit ..pastu dh cri bnda yg xspike gula.. doktor kata amalkan suku suku separuh..kalau amalkan cmtu..byk kali pon xpe..

3y ago

tggi jgk. mase air gula tu 7.9. okey okey. tq sis. boleh la ikot. 😊 sbb nye nt doc cakap law result atas pagar je kena jgk insulin. harap result okay je lah isnin ni.

sama lah saya gdm. masa 13w sangkut. memang kita rasa kurang ambil benda manis, tpi kita makan nasi tu pun ada glucose, gula hehe. masa pregnant ni hormone berubah, keturunan/insulin dalam badan jadi sikit, sebab tu sangkut kencing manis. hati2 jugak kalau hypo(kurang gula dlm badan), pergi hospital terus ;)

jgn sedih2 dear. kekal kan fkrn positive.sbb kdg mmg hormon preggy mom tak menetu.GDM ni boleh kawal dr pemakanan.Active keluar peluh.inshaaAllah ok.sy mse sngkut stresssss sngt sbb mmg jnis suka mkn or minum manis..teruk bacaan lps tu tpi bile sy enjoy the moments tak stress2 elok da bacaan.

3y ago

#dear

jgn sedih2 sis positive je..kuat manis ke tak hormon time pregnant lain..mcm sy sangkut gdm alhamdulillah control diet..after pregnant kencing manis tak ada pun..hormon kita je..make sure jaga mkn sis..sehari sebelum bsp stop mkn before 10mlm..

jgn stress sis...sy lgi awal kena.. siap doc ckp type 2 dm lgi.. huhuhuhu.. ubat ka insulin ka sy terima ja.. yg penting bb sht.. kandungan ke 3 selepas 2 kali gugur.. yg penting sokongan dri suami jgk.. sy bru msk 9 minggu..

3y ago

kencing manis tahap 2.. hehehe.. aa awl minum gula ritu.. xpa.. redha ja... jgn stress ,buat habis baik utk bb..

smaa la dgn saya anak second pulak tiba2 sangkut 😂 buat masa skrg saya follow up kt kk dulu nnti barang nye smpai senang buat sendiri je tkde penat ulang alik 😊

3y ago

tgh tgok2 jgk ni mesin die tu. tp xtahu nk beli mne satu. was2 tkot kena yg tak elok.

enjoy je sis masa ndgung ni..sy sakut masa 3bulan skarang dh nk masok 7bulan..alhamdulillah bsp sebulan skli...cantik aja bacaannya...

sama la.. sy ni jnis tak suka minum manis2..tbe2 time pregy lekat gdm..kena kontrol mkn je la.. tapi jgn trlalu kontrol takut jd hypo pulak

3y ago

kalau pndai kntrol dpt la bsp sbulan skali.. takde la kerap sgt nk cek bsp nye.. jnuh juga 4x sehari

jaga makan je sis. nnti nurse terangkan. yg pnting jgn stress menyumbang gula tinggi jugak. Sy first bby gdm on diet