Normal ke kulit mengelupas masa mengandung?

Sebelum tahu mengandung, ada kulit mengelupas di area dagu tapi pakai makeup rasa pedih.. selepas tahu mengandung baru tak pakai skincare makeup so tak ada kulit mengelupas.. sekarang 18weeks kulit mengelupas dtg lgi di area dagu.. selepas mandi / basuh muka tak pakai pencuci muka, kulit jadi mengelupas padahal minggu ni tak makeup tapi minggu lepas ada sekali makeup simple je g jalan2.. normal ke ada kulit muka mengelupas masa mengandung? ada cara boleh hilangkan kulit mengelupas ke? agak2 bila ia hilang? #bantusharing #pleasehelp #firsttimemom #firstbaby #firstmom

8 Balas

saya pun mcm sisss dia menggelupas dkt area misai atas bibir tu dgn bwh daguu..dh mcm allergic muka saya…saya pun tk makeup saya pakai lipbalm aje..pstu sy salahkan lipbalm 😅 sy pun tkthu npe dia menggelupas mcmtu ek

Perubahan hormon, klau sy wktu mngndung glow. Lps bersalin kulit muka hbs bersisik kering. Ni kne btulkn skin barrier sekali. Pkai moisturizer yg cream based. Gentle cleanser n sunscreen dh cukup.

Saya sblm ni satu muka mengelupas klu pakai bedak @ foundation lg makin nampak kering dan gelupas.. skrg pakai pencuci safi maggis yg unggu tu dah takde dah kulit mengelupas tu ..

ni perubahan hormon sis , sy masa pregnant badan naik merah2 mcm ruam panas (gatal sangat2) lepas deliver , alhamdulillah dh hilang 🤣

Yup normal. Lepas bersalin baru akan jadi normal sebab perubahan hormon. Saya dulu jadi kat dahi, saya sapu Vaseline.

nnti lama lama dia hilang saya dlu mengelupas smpai nk pakai bedakpon x boleh sbb nampak mengelupas tuh..horman

normal sis. sy pun samaa, tapi sy dkt bibir. pas bersalin nnti akan ok, InsyaAllah

normal je sis..sy pun mcm tu mula² lama² dah okk