Anak picky eater

Sebelum ni anak makan mmg takde masalah. Tp lepas dia demam masa 1y5m dia terus tolak semua mkn. Kadang nampak mcm dia geli dgn makanan tu pon ada. Sekarang almost 3 bln dia cmtu. Paling2 nk mkn biskut2 je tp pon tak byk. Dia lebih minum susu je. Anak saya perempuan. Saya risau la kalau anak ada masalah lain tp so far tengok perkembangan dia ok. Paham kita cakap. Tak dpt perkataan lagi tp ada la beberapa suku kata dia boleh sebut. Tgok vid lagu raya pon boleh follow n ingat certain step joget. Boleh jugak buat bunyi beberapa haiwan. Boleh pretend play dgn patung baby jugak.

2 Balas

Sorry ibu, tapi sebenarnya kita takboleh self diagnosed anak picky eater, hanya doc je boleh confirmkan. Lagi2 kalau dibawah umur 2y-- umur macam ni dah boleh mula ada citarasa dan kehendak sendiri. Mungkin ibu boleh cuba something new, yang dia tak pernah cuba. Cth dari segi plating, boleh ubah menu yang easy untuk dia pegang, makan. Memang memerlukan kesabaran yang tinggi, dan kena banyak try & error. Elakkan memaksa, takut anak jadi lagi trauma. Check juga jika anak sedang berada dalam fasa nak tumbuh gigi / belajar meniti / berjalan, ini juga boleh mengakibatkan anak kurang @ reject makan. Betul, spt comment lain, boleh buat activity sensory/messy play, grounding. Oral stimulation (setiap hari perlu buat), ambik udara segar dan cahaya matahari. Boleh baca info serba sedikit di posting bawah: https://www.facebook.com/share/p/RL1aYdUYcpLt79FT/?mibextid=xfxF2i https://www.facebook.com/share/p/mEnmW4xdCPi53RoH/?mibextid=xfxF2i Ibu boleh join this group juga. Banyak info tentang pemakanan anak. Hopefully comment saya membantu.

kalau mcm geli, puan buat aktiviti2 ransang sensory dia pn blh