Berat berlebihan

Saya ada anak berat berlebihan , 2years dh 17kg. Makan macam biase cuma berat die xmaintain, selalu naik. So masalah sekarang , anak saya jenis main kasar , cousin die ni pula 5years tp kurus, berat pon kurg dpd mybaby. So mybaby ni suka main tolak2 , kdg pukul2 manja , so abg ipar sy ni marah la buat anak die macam tu. Tapi dia tak marah kt saya. Dia marah dekat kakak saya. Kakak saya pula tengah pregnant, mungkin la sebab gangguan emosi, dia marah2 saya , cakap saya ni "mapuh kaki anak" .. aikk , sy pon terpikir lah mapuh kaki mane nye sedangkan anak saya tak pandai meminta2 pon lagi , cakap pon satu patah perkataan je sikit2 baru pandai. Haish kadang geram sampaikan saya rasa saya taknak berjumpa dgn diorang kalau time ada mybaby. Takut mybaby main kasar dgn anak dia. Tp tu la my baby memg xde kwn kalau yg jenis x suke budak badan besar.. kadang org2 dewasa je la suka maon dgn dia. Tp dia pula x nak😅#ingintahu dimana salah saya.

2 Balas

Apa maksud mapuh kaki anak tu ye sis? Rasanye sis x de masalah apa2 pun. Anak sis x salah, anak kakak pun x salah. Biasalah budak2 kn. Kita tegur bukan mereka faham. Mcm sy la kalau ada family gathering nie, belah sy, kalau sy buat keje, suami yg pantau anak main dgn anak2 buah yg lain. Kalau belh suami pula, sy yg akan pantau anak masa dorg main. Kalau ada lg anak buah yg kecil, sy akan tarik anak bila die nk buat sesuatu kt cousin die tu. Kita explain juga kt die. Mgkn sis kena lebih extra pantau anak bila die nk main kasar/ nk tolak budak lain. Explain juga kt anak benda tu x baik. Atau just give little hukuman untuk die kalau die tolak budak kecil dr die. Kalau benda nie jd kt anak sy, ada anak org lain yg tolak die/ berkasar dgn die, sy pun jd marah, sy akan salahkn mak bapa die sbb x pandai didik anak. So, sis pantau la pergerakan anak sis ye. N

sy rse sis awk tu tertekan bile suami die marah n lepas kt dia..hihi.bdk besar tu kcik lg..mmglh kite blh tegur..tp tegur kejap dia bt blk..sis awk tu plk dah xkn nk suh awk g pukul bdk tu pulak😒.bkn bermakna kite manjakan ank.cume pantau jelh dieorg main

2y ago

tu la sy pon rse mcm tu,lebih2 ag die tgh mngandung kan. haish, anak pon bru masuk 2years kalau ckp ape2 pon die xbrpe nk fhm lg. tu yg susah 😅