Speech delay

Sebagai mak kepada anak yg ada speech delay. 1 ja sis nak nasihat, kalau anak ada nampak tanda-tanda kurang bercakap. Just pergi terus ke doktor dan tanya. Jangan dok fikir "alaaa nanti dia cakap la." Jangan dok dengar cakap orang "Ala, anak makcik dulu umur 4 tahun baru cakap. Nanti dia cakap la tu" just DONT LISTEN. Sebab dok dengar dan fikir macam tu, ramai mak bapak terlambat utk rawat anak mereka. Just go for treatment. Tak rugi apa pun. semakin awal kita hantar utk treatment, makin cerah peluang utk anak kita pulih. Dengar cakap pakar lebih penting dari orang bukan pakar. Tanya mereka yg ada pengalaman anak speech delay. Macam sis pesan ni, lagi awal lagi baik👍

7 Balas

kelmarin sy Ade app kk..ank umo 1 tahun 9 bulan misi dah tye ank dah blh ckp x.. alhamdulillah..word y mudah dh pandai n dah susun 3 ayat.lps tu nurse ckp skarang ank ramai y speech delay sbb mak2 x alert.spttnye Dari sblm 1 year bb dah blh sebut ma or pa..n lepas masuk 1 year byk word dah blh sebut esp y ringkas..mama..papa..nak..susu..n lain2..Lepas 1 tahun 6 bulan keatas dah blh ckp mama nk air kire dah blh gabung ayat.n nurse ckp Ade y umo 6 tahun Masih speech delay n menyukarkan pihak terlibat sbb ank dah besar..so pesanan bile nurse tye jgn tipu bgtau y ank blh bercakap.sbb krn kite ank jd mangse.sume tu atas usaha kite klau kite dah cube tp msh x mampu..refer la pd y pakar..sbb nnt ank jd ketinggalan

Tq ats perkongsian 👍👍👍, ank sy ada sorg, x tau nk katagori ape, dia pandai ckp tp kdg2 sy x faham... Tp bila saya ckp n bg arahan smua dia faham n boleh ikut arahan...dia ckp pelat a...cth ibu, jd abu...kdg risau gak...tp dia pandai jgk gabung ayt...cth, dia nk minum milo, dia akn ckp, abu,nk anum alo atu leh...yg tu sy fham, dia ckp nk minum milo 1 boleh... 😓😓😓 Kdg pning jgk nk fham, bila dia mntk bnda len... Mudah2an kosa kata dia akn brtambh baik sbb skrg dh nk masuk 3 thun bln 2 thun dpn...

2y ago

Maybe anak mama masih pelat. Tp klu menurut yg mama tulis anak mama dah ble buat ayat. 2-3 words. Mama, saya pun 1st mom. Tp saya tny adikberadik sy diorang akan pesan cakap dgn anak jgn sesekali gunakan bahasa pelat. Susu jd cucu.. Kalau nak sebut susu, sebut je dekat anak susu. Jelas lagi terang. Bercakap dan bercerita dengan anak. Sebaiknya eye level mama dgn anak tu selari/sama. Its ok mama In sha Allah anak mama akan lagi mahir dan petah bercakap. Bercakap yg baik lgi beradab😘. Jgn putus asa. Sy share based on pgalaman. Alhamdulillah anak 2 tahun 2 bulan. Dengan izin Allah byk anak sebut. Rajinkan komunikasi. Semoga dipermudahkan mama❤️

anak sya pon bercakap xterus xpaham smpai 4 tahun.. smua org bding2kan ank sya dgn ank dorg yg 2 3 tahun dh terus cakap..sya cek dok. dol ckp bkn speecj delay sbb anak sya xnmpl tanda speech delay. cuma lambat la nk truih dia ckp sbb dia bdua dgn sya kuramg plak ckp. dia tngok tb ckp english sya ckp loghat utara mana dia nk tangkap mmg lambat jdnyaa.. pergi sekolah 3 bulan dri dok 3 patah omputih kt umah dia bwak balik bahasa mcm2 sbb dh campor kt skolah skrg dia ckp dh ok je.

Betul! Sebaik baiknya jumpa speech therapist ataupun pakar clinical psychologist untuk buat penilaian komprehensif. Nanti pakar Akan recommend treatment Yang sesuai untuk anak improve. Kalau delay lama sangat susah nak catch up sebab terlalu banyak nak catch up.

Betul! Sy setuju. Org dlu2 mmg tktau benda2 ni semua sbb dlu2 kalau lmbt bercakap pon org tktau nk buat apa. And org tk amek port sgt. Skrg dah ada pendedahan utk membantu anak bercakap dsb.

tq nasihat

betul tu