Assalamualaikum smua. Nak tnye. Time pregnant ni boleh ke makan ubat kapur, atau gaviscon? 27 weeks

Sebab tk selesa tekak ni asyik berasa pedas🤣jgn mrh ye. Tanye je Tq yg jawab

7 Balas

Ye la sama la. Saya pun skrg bila 26weeks ni kerap rasa angin and pedas² tu. X selesa btol. Tp saya x amik pape ubat lagi . Cuma kawan saya ckp sblm ni dia camtu . Doc advice and dia selalu consume gaviscon je. Its safe katanya . Cuma saya tunggu next week ada check up nk tanya doc saya sendiri . So far tahan dulu la kot

waalaikumussalam wbt, tadi saya pergi check up, doc bagi ubat Magnesium trisilicate tab, maybe gastric / gerd doc kata, heartburn takde, tapi sakit tengah dada sampai ke belakang. better pergi tanya klinik before nak makan apa apa ubat.

Saya pakai gaviscon yg pink tu. Yg biasa punya tk jalan. Yg warna pink okey. Tapi sy tk mkn kerap. Sy mkn bila btul2 tk selesa. Bila nk tidur pun tk blh. Baru sy mkn. Yg selebihnya sy minum air kelapa je🤭

mcm sy dlu doc mmg suggestkn mkn gaviscon ms alami pedih ulu hati dan gastrik spnjng hamil..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

5mo ago

amin terima kasih ye

boleh je. disarankan for heartburn. no worries. few clinics dah pergi. memang tu je ubt yg pregnant women boleh ambik.

Boleh.. sya bru je dpt ubat mmt dri hospital

Kan..kenapa ekk tekak terasa pedas selalu

5mo ago

Sy pon tgh alami skrg nii..rasa xselesa betul 😂 sy first mommy..jd takut gak nk makan ubat kapur..