Luahan saja ni tapi aiya tida penting lah ni,tida payah balas..

Sebab, rasa benda ni kalau lain kali berlaku lagi gaduh2 laki bini mcm kami ni, mmg sy selalu tertanya tanya.. Kenapa kalau as bini dia ni bila sudah nangis mesti kena cakap minta puji menangis di sini (di bilik kami lah,mana lagi mau nangis even tmpt mentua,lari lah p bilik) sbb tau juga la malu,mana lagi mau lepas emosi mcm tu kn.. Tapi dia ckp mcm tu, kenapa ah mesti mcm tu? kita lepas rasa negatif tu (geram,kecewa,sedih,x suka) tidak bermaksud kita masa tu mahu kena hentam ayat2 sindiran mcm tu.. ada lah jg dia try usap2 kepala tu tapi dia sambil gelak usap2 kepala mcm tgh ketawa kan orang.. 💔 bila sda kejadian jadi mcm tu lagi2 kalau kita x puas hati, dia mcm supppp kita tidak perasan yang kita sudah lepaskan sesuatu kata2 yg menyinggung perasaan sbb kita tngh layan sakit hati tu.. actually as perempuan ni bila dah layan sakit hati tu, sbnrnya kita x nak pun mcm tu tapi sbb sakit hati,kita ckp semua tu pdhl kita mahu perkra yg dari awal tu saja (perkara yg diminta tapi x tertunai,apakan daya. merajuk je lah But tulah masih ada sedikit tersisa permintaan kita tu,masih mengharap dia tunaikan).. tapi xpa lah, kalau kita dah x perfect masa tu, apa lagi orang tu.. tu saja, kenapa lelaki cakap perempuan ni minta puji? mengandung ka tidak,mcm tu lah dari dulu... Ada cara x buat dia ubah fikiran n x cakap mcm tu bila wife nangis? #ingintahu Cara halus ke mcmana... Cara direct ni mmg susah sikit lah kan? Melalui perbuatan or tersirat ka tersurat, lisan? #bantusharing #bincangsempoisempoi #darihatikehati #kitakitasaja

Luahan saja ni tapi aiya tida penting lah ni,tida payah balas..
5 Balas

terjadi juga dekat saya .. tapi saya jenis nangis juga make sure dia tahu saya nangis. lepastu dah sukatilah dia mau buat apa dan saya mau buat apa . yang penting saya amalkan takkan berlalu satu hari tanpa bercakap. no silent treatment. kalau laki saya nanti bila dah lama sikit baruu dia akan cakap pasal hal tu . lelaki memang begitu ya dan kita pun memang sensitif sikit masa pregnant kan . sokay sis .. take caree! bukan salah sape2 pun . perangai lelaki memang macam tu . kita cuba biarkan jelah . saya lepas ni kalau dia taknak tolong kablepas saya mintak saya buat sendiri jelah . taknak belikan makanan? takpe saya makan maggi je hahaha

3y ago

Ok👌 sis sy try cuba biarkan lepas ni.. Sy pun satu, silap sy terbawa bawa rasa nk diberi perhatian jrg2 mcm tu.. Tp sapa lah x rasa sedih kan? Sedap jg maggie,baru padan muka dia kita x ajak..😅😂💔 lepas ni sy try no silent treatment tgh ngandung ni. X mau lgi kjdian mcm ni berulang

kesian nya sis. saya paham sebab baru terjadi kpd saya. nasib baik masa pkp ni kami tinggal bersama keluarga saya, dpt lah saya mengadu nasib kpd ibu bapa yg byk menenangkan perasaan saya. mmg sudah nasib segelintir kita yg dijodohkan dgn lelaki spt itu. mmg saya sedih diperlakukan begitu, tipulah kalau tak menangis hari2, tapi saya sentiasa ingat anak dlm kandungan. bykkan berdoa supaya hati si suami dilembutkan & berubah. kalau dpt luahkan perasaan kpd org yg boleh kita percaya, jgn dipendam. takut merana jiwa

3y ago

lps ibu bapa saya slow talk dgn suami barulah suami berlembut hati. maklumlah 1st baby, lagipun lelaki manalah tahu rasa sengsara mengandung & bersalin. bagus juga kalau ada org yg lebih berpengalaman utk menyedarkan si suami dgn cara yg lembut

Sama juga sis sma sy, mula2 bginila. first baby lg tu, mau mkan itu ini. smpai mnangis sndiri sbelum tdur dgn lpar xdpat telan benda lain. mau pujuk laki tu brapa hari pun 1 hal baru mau pgi beli. ksian ba kita prempuan ni hm. sejak dr ctu sy fikir, klu sy layan gaya dia ni sy yang ksian. sy cari makanan sy sndiri. tdak pduli dia sdh. ksian tu baby dlm perut. sabarla sis huhua

3y ago

Ya sabar ja la 😅😂💔 betul tu kesian baby, bagus pasni x bt mcm tu. Tp kalau sy bt lain kali, kena pandai2 sikit sudah sy meminta 😣😅💔Ksian siss💔😭 hrp2 lpas ni laki sis cari terus, craving ba tu bgtu. Mngndung ni lh mcm2 ja kerenah kn

ataupun masa nangis kalau dia kata awak mintak puji, awak bagitau je saya nangis sebab tadi awak taknak amikkan nasi tu je .

3y ago

Tu dia tau kita nangis sbb tu tapi benda tu bagi dorang kelakar.. Kan? Sy ckp juga tapi silap sy memanas dengan dia.. Kalau lah sy x bergantung sgt dgn dia time tu, dia pergi juga makan mlm masa tu..

#kitakitasaja #pengalamansaya