Assalamualaikum mum semua , nk tnya ank umr 4 bulan dh bulih makan nestm tk?

Sebab anak sy selalu ambil , kain lapin makan ?? 😫bulih tk mum ii , apa ii komen bulih share ok

13 Balas

6 bulan sis. Anak saya 5 bulan dah tunjuk interest on food. Mak suruh bagi je makan awal but i still insist x nak bagi selagi x 6 bulan sbb concern usus dia ke pinggang die ke. Sabar ye lagi 2 bulan je nk bagi die makan tu. Nanti bagi makan kalau boleh cuba elakan fast food ye. Try bagi real food. Utk lebih info lanjut nanti sis boleh follow happy baby food malaysia dekat Fb. Mcm mcm menu dorg share dlm tu and ilmu.

tu fasa gatal gusi tu sis. baby tak selesa. bole bg teether utk baby gigit. ambil kain bersih urut² gusi dia dengan air sejuk dari chiller. bab mkn tunggu baby 6 bulan. dlm buku checkup ank ada nyatakan.

sy Tak bg ..sy bg teether je utk dia gigit .. tp mak ada la suruh sy bg sbab ksian tgk org lain mkn katanya .. tp tetap Tak bg budak dlu bkn mcm budak skrg ..

Baca buku baby yg klinik bagi. Dlm tu ada jawapan. Baby mkn tepat 6 bulan puan bukan 4 atau 5 bulan atau 5 bulan 29 hari. 6 bulan.

Bawah 6bulan jgn bg selain susu. Lepas 6 bulan baru bole makan. Anak ade seumur hidup untuk makan.

Klau boleh elakkan nestum walaupun baby dah start makan nnti. Nestum manis. Takut dia jadi picky eater.

baby 4 bulan dh start gatal gusi tuk ready keluartime 6 bulan . sooth kan gusi dia

4y ago

takleh lagi makan. cuma urut urut la gusi dia .. guna kain basah ke

Xsilap lps 6 buln Bru leh bg mkn. Bawah 6 buln just beri susu bdn sje.

Xsilap lps 6 buln Bru leh bg mkn. Bawah 6 buln just beri susu bdn sje

belum boleh lagi, 6bulan baru boleh makan