Salam semua

Scan kehamilan boleh buat seawal berapa minggu ?untuk confirmkan kehamilan tu

8 Balas

Sy buat seawal 4 minggu. Itupun sy wassap klinik dulu. lg pun sy ada spotting dan sy tak reti kira tempoh kehamilan umur saya pun dah banyak dan 1st kehamilan. Sampai klinik, doc yg kirakan dan ajar pd saya. ? alhamdulillah masa scan sudah nmpk kantung. lain org lain pengalaman ya.

2y ago

@hajja... alhamdulillah terima kasih.. Mudahan Allah permudahkan semua urusan awk juga. @Syafiqah Roslan: kerap tu sblm hamil lg dah ada spotting. Selalu terjadi spotting sblm haid. Kitaran haid saya normal dan tempoh pun 8 hari gitu. Bila tahu hamil, spotting terjadi kurang 14 hari, saya ke klinik untuk pengesahan hanil masa kandungan 4 minggu 3 hari gitu (hari ke 5 lewat haid). Doc terangkan kat saya brownish spotting di awal kehamilan blh jadi sbb proses penempelan atau ancaman keguguran dan saya pula umur 40-an, so doc bg ubat hormone utk kuatkan rahim utk 14 hari makan. Alhamdulillah kurang 14 hari spotting berhenti sendiri dan saya terus habiskan ubat tu. Sekarang nak masuk minggu ke 29 kandungan, Sejak kejadian tu saya kena brownish spotting 2 kali shj. Itu pun keluar sekali sehari. Sekali tu (masa kandungan masuk 3 bln) saya ke PAC, doc buat pemeriksaan vagina dan ambil sample. Result jangkitan -ve. Kali ke2 kena brownish spotting pada 2nd trimister, sa

mcm sy aritu 5w sy dh p.. nk confirm je.. at least mase tu dia boleh tgk kantung pny kedudukan.. mmg janin xnmpk lg.. pastu sy p plk 7w..Alhamdulillah dh nmpk janin... 10w buka buku pink.. dh nmpk heart beat ngan baby dh gerak2.. tendang2.. kaki tu.. geram je aih..

boleh ke buat scan kehamilan untuk 10 week . normal ke takde alahan just pening kepala dan cepat letih . Mohon pencerahan ibu ibu , saya newbie

9mo ago

boleh scan.sy scan 6minggu dah nmpak jantung,alahan depend pada orang,ada yang ada alahan ada yang tak ada

Scan 5 minggu insyallah dah nampak kantung comel jeee ?

kalau nak nampak janin & heartbeat 8 minggu keatas

2y ago

kalau nak confirmkan pregnant boleh ke scan atau kena buat ujian darah?

sy scan hri tue 4week 6hri,dah nampak kantung...

2y ago

insyaallah ada rezeki sis tue...amin..

7-8 mggu keatas

Saga scan minggu 6

2y ago

Boleh je. Tapi tak nampak banyak la. Kalau scan minggu 6, nampak heartbeat sekali.