ingin tahu

saye keguguran 7 week..bape bulan yee nak kene brpantang n boleh terus makan folic acid ke untuk kuatkan rahim..#ingintahu

12 Balas

sya ggur 12w blighted ovum...pantang mkn minum 2minggu...pntang suami lama...dlm 3bln....asid folic smbung mkn je mcm biasa....Alhamdulillah,ada rezeki semula....atas diri sndiri nk brpantang...ada yg pntang tradisional...ada yg moden dan ada yg xpntang..sbb makin tua nnti,bdn kita yg sakit...bkn org lain tolong tanggung sakit badan bila pntang xelok...

2y ago

owhh bole truskn mkn asid folic..tq yee bagi pendapat ☺️

sy gugur 5w. Berpantang 2 minggu. Lepas minum & mandi sejuk sy menggigil terus. Kaki macam cucuk2. Start dari kaki ke betis, ke peha. Pastu amalkan minum air halba. Lepas tu okey dah. Sebulan lepas tu sy pregnant semula. Sekarang dah 25w.

2y ago

tahniah yee puan ☺️ tq yee

klu mcm saya dulu, mak saya jaga betul².. mcm bru lps bersalin tu.. tp sebulan jela.. tp pemakanan pe semue mmg jaga.. sbb org gugur lg teruk dri org bersalin.. saya mkn ke terus acid folic sbb dr bg sekali lps discharge tu

2y ago

umm saye x de pulak dpt acid folic tu..x pe nanti saye beli sndri..tq yee

folic acid tu mkn ja,tak stop pun takdak masalah cumanya FA bukan utk kuatkan rahim ❌ FA adalah vitamin, vitamin ni Penting dlm proses pembentukkan janin .

2y ago

owhh baru saye taw..tq yee bgi pndpt ☺️

Saya lps gugur xdela pantang macam bersalin. Tapi adala berurut bertungku..folic acid saya terus je makan macam biasa dan prgnt semula 4 bulan kemudian.

2y ago

Kita dapat cuti 14 hari bekerja je sis. Lepastu g balik kje kna rebut2 nk kejar tren. Kalau lambat kang kna menapak sorang2 lalu belakang ofis. Takuuuuttt..jd xdapat la nk ikut pantang beriya. Cukup la 14 hari tu kita xbuat kje mmg byk rehat & mengenang nasib. Cuba cari semula kekuatan. Lagipun saya mmg jenis memilh makan rasanya bab makan memang xde msalah. Cuma org kata jangan jalan laju sangat..jangan dduk dlm aircond..tu xdapatla nak ikut sbb tuntutan kerja.

Sy dlu tak berpantang, bedal je makan, gugur 8week.folic asid teruskan makan. 2 minggu darah dah xde. 3 bulan lps tu pregnant semula.. Skrg dah 21 w.

2y ago

Gugur Kandungan luar rahim... 2 minggu darah hbis lpstu 2 minggu dtg period. Masa scan memang xnampak kantung. Doc nampak darah period tengah menebal. Hormon badan masing2

2 minggu. Better bg 3 kali period bg hormon balance & rahim sihat semula. Fyi folic bkn utk kuatkn rahim ye. Itu utk elak kecacatan janin.

2y ago

okk2 tq yee ☺️

Saya pantang 2 minggu lepastu makan asid folic and amalkan habbatus sauda. Sebulan lepastu pregnant 😅😅

2y ago

snng betul lekat tu ☺️ tahniah puan..

saya masa gugur 7w6d, mak saya suruh pantang 2minggu ja sbb baru lagi .. boleh je makan acid folic

2y ago

owhh okk2 tq yee ☺️

saya haritu bpantang 30hari..lpas 3bulan baru boleh mengandung balik..doktor suruh rahim kuat dulu

2y ago

owhh okk2 tq yee