berak berdarah adakah buasir?

saya tgh berpantang skrg, ssh sgt nk berak smpi skit kwasan dubur sebab sembelit, dh mkn ubt lembut njis xjln jgk.. hr ni pon sma skit nk berak smpi keluar darah.. saya rsa darah tu kluar msa nk berak ja (darah dr bhgian dlm) sbb lps berak sy cba tekap tisu bhgian dbur.. xde drh.. ni ke gejala buasir? 😥

1 Balas

maybe sbb najis keras kot. sbb tuh bole berdarah, kalau kata buasir, akan ada terkeluar. kalau ni awak pakai enema dulu la, baru makan ubat pelembut najis.

1y ago

beli ubat pelembut najis yg mnum tu ..tu lg best pakai sruh je suami beli kt farmasi . saya setiap kali pantang tak pernh lupa minta ubat pelembut najis kt hospital.tiap kali berak berak cair so tk prlu teran .tak takut berak hehe