Makan pudina atau ice cream pudina(mint) semasa hamil 36minggu bahaya untuk bayi ke?

Saya termakan ice pudina sampai da separuh baru tertanya2 boleh ke makan. Risau sebab awal2 dulu masa detect 18week, doc tak bagi makan ubat lozeng macam strepsil/ dequadin sebab unsur2 ada mint. Tacoddd 🥲

2 Balas

sy mmg fav mint chocolate ice cream. cuma BR selalu takda stok😂 dari trim 1 lg sy makan. Alhamdulillah takda masalah. lozeng tu tak boleh makan sbb ada menthol & ubat yg ibu hamil tak boleh ambil. ais krim ni perisa je mint & kandungan dia susu/gula je. cuma kalau gdm kena jaga2 lah. itu saja.

Dlm TAPS ni boleh cek sebahagian makanan yg sesuai. Klik link ni https://theasianparent.page.link/Rb6zNMXiutd1wwGq8 Cari senarai makanan & semak apa yang selamat diambil semasa hamil, selepas bersalin, ketika menyusukan dan untuk beri makan bayi anda, hanya di theAsianparent