Jadilah ibu yang bertanggungjawab dari anak dalam kandungan lagi

Saya terbaca soalan "time pregnant boleh buat rebonding tak?" Jadi marah pun ada bila baca komen komen ada yang menggalakkan pula. Jadi ibu ni once dah pregnant saja kena fikirkan keselamatan anak dalam kandungan, kena protect dia. tak boleh selfish masa pregnant ni la nak buat rambut terdedah kepada chemical2 merbahaya. ada yang kata takpa kena luar saja bahagian rambut. kalau takda ilmu jangan memandai bagi pendapat sebegini, bahan kimia yang kena kulit, termasuklah kulit kepala, boleh serap masuk ke dalam darah. Sama la macam skincare, kena cari yang betul2 selamat, tiada bahan kimia bahaya. sedangkan sabun mandi pun kena cari yang mild saja. cari ilmu, apa bahan kimia bahaya yang kena elak time pregnant ni. sedangkan masuk dalam salon saja dah terdedah pada bau ammonia dan formaldehyde yang kuat, apatah lagi nak biarkan chemical tu sentuh rambut dan kulit kepala kita berjam2. kesannya jangka masa panjang kepada anak. Lagi sekali saya berpesan, jadilah ibu yang bertanggungjawab untuk protect anak dari chemical berbahaya dan provide anak dengan nutrisi2 yang baik dari pemakanan dan supplement yang Dr bagi.

1 Balas

Setuju sebab tu pentingnya rujuk pada yang pakar. Manfaatkan sesi check up dengan bertanyakan pada doktor. Work closely with your doctor. Apa2 bincang dengan doktor, tak kira masalah kecil atau besar. Boleh sediakan senarai soalan yang nak di tanya pada doktor. Lagi mudah supaya kita tak lupa.