GEGATA MERAH

Saya tengah berpantang hari ke20 . Tiba tiba naik gegata macam ni , ada yang tau tak punca kenapa ? Dah 3 hari belum hilang lagi . Start dari kaki skrg naik sampai peha dh 😭 . Gatal sangat 😭

GEGATA MERAH
9 Balas

sis pergi kk. ckp sis kena gegata. klo bby nyusu badan pon inform doktor. nnt doktor bagi calamine lotion, ubat alergi & ubat gatal yg bf friendly. sbb sy haritu lepas czer. waktu ank masuk 2 bulan pon sy kena gegata/urticaria. unknown reason juga. sbb sy bukan ada alergi apa2 pon. so, doktor kate boleh jadi sbb alergi habuk ke makanan ke persekitaran ke macam2 sbb. sy haritu dri bwh leher sampai ke kaki penuh gegata. within 3 hari lps makan ubat ok dah. klo dah tak tahan sgt2, boleh request doktor injection juga tau. bagi lega gatal sikit. bukan hilang terus. depends

sy pun mcm ni masa berpantang. Seluruh badan termasuk muka. Doktor bg steroid shj. Tu je yg berkesan. Calamine lotion xberkesan. Follow up pakar kulit kt HTJ. Masih xjumpa punca. Last sekali, pantang mkn. Hampir semua mknn sy pantang. Terutamanya, ayam dan seafood. Setelah setahun, sy perasan, sy perasan kalau sy mkn oat, akn trigger teruk. Jd, oat langsung xblh mkn.

Sy jd mse brpantang. Sapu cream smua xjln. Last2 sis yg pharmacy tu ckp maybe sbb panas. So sy stop guna sabun herba utk panaskn bdn. Alhamdulillah hilang. Kire sy punya trjd punca dy sbb mandian herba panas dgn losyen panas, kulit xtahan.

panas kut ya ? sy jadi masa mengandung je.. klau dilayan garu mmg merata merebak plus luka sekali🥴 klau mndi genyeh² sikit masa letak sabun 🤣 rasa pedih2 fuhh.. pastu tahan jgn usik jgn garu dah hihii

sama tpi cya dekat area payudara..gatal nya ya ampun smpai berbekas d garuk..ni bby nak msuk 3 month ...apa lgi baby tengh mnyusu memang asyik mengaruk je lr dkt area payudara tu...😑

tu namanya bentan angin.gatal dia xtau nk ckp.garuk pakai sikat pn gatal lg.nti lelama hilang la.mcm2 petua sy ikut tp x jd pn.

org kata meroyan kulit. sy pun kena masa bsalin bulan 9 aritu. ambik masa hampir 2bulan baru hilang semua 1badan

Saya pun kena 😭😭 asyik menggaru je gatal dia adoi makin di garu makin ketagih.

saya mandi serai dgn pandan ☹️ sangat sakit kalau kene