Seksanya kena makan banyak🥲

Hi saya taktahu saya nak tanya atau luah perasaan.. saya baru pregnant skrg baru 7weeks. Banyak banyak perubahan, perubahan yg paling susah saya alami is kena makan banyak. Idk bout yalls, tapi saya makan mmg banyak skrg (terpaksa makan kalau tak bdn sumpah tak ok😭) dan skrg saya benci makan nasi, half senduk pon tak boleh habis. Kena makan benda benda lain🥲 padahal dulu makan nasi sehari sekali je pon huha huha lagi.. siapa siapa yg ada pengalaman mcmni boleh tak tlg recommend makanan apa yg saya boleh gantikan nasi yg cukup nutrien nya? 😭😭😭#ingintahu #firstbaby #seriusnanya #bantusharing

3 Balas

Ya sis, pengalaman preggy anak 1st saya memang mkn byk sgt sebab angin cpt masuk..pg2 wajib mkn nasi sebab kalau mkn benda lain angin taknak keluar, bila angin byk boleh buat saya susah nak nafas.. lepas bfast nasi dlm 2jam perut dah start masuk angin balik, kena cari biskut/roti/buah 😅 ha mcm tu lah dia setiap hari utk 1st trimester, setiap 2 jam gitu masuk angin.. bila masuk angin lapar tak boleh bawak bincang tak keruan sgt rasa 🤣 Mlm 2 kali kene bgn mkn, terjaga tidur dgn perasaan tak keruan cari makanan 🤣 Bila ingat balik trauma pun ada sebab asyik nak kena mkn je kojenye 🤣 Berharap sgt yg 2nd pregnancy ni tak mcm ni lah 😅

Sama sis kadang tu rutin harian makan yang sama . Jadi tak berselera makan. Makan bagi lepas takmau bagi angin ja and risau baby. Huwaaa. Mungkin boleh try makan benda lain jugak kot seharian tu. Tukar2 lauk

Enjoy your journey sis. Makan kerap tapi portion jaga. Baru tak stress. Nasi tu makan la suku2 separuh. Hehe goodluck