Apa yang perlu saya buat?

Saya seorang ibu. Hari ini saya mendapat tahu, anak perempuan saya satu²nya telah mengandung di luar nikah. Apa yang perlu saya buat?

14 Balas

Dalam dunia ni, segalanye adalah ujian sehingga kita bernafas, tiada siapa pun perfect as human, kita semua buat silap dlm hidup itu adalah kebiasaan dan yg penting kita taubat dan memaafkan semua. Anak adalah rancangan oleh Illahi dan rezeki yg dicurahkannye pada insan ditepat waktu yg dirancangnye. Pls forgive your daugther. Give her full support of possitivity as a good mother and good insan hamba allah. If ada jodoh moga allah permudahkan urusan anak puan. Tapi beri dia semangat keyakinan utk menerima baby itu tanpa menolak amanat yg diberi oleh allah. When time goes on, everything will fall back to normal n ease🥰 face the challenges dgn tabah hati dan hati yg blh menerima dan sanggup memaafi. Siapa yg x pernah buat salah di dunia ni. Kebanyakkan manusia kesalahan mereka x nampak luaran hanya segelintir yg terdedah di luaran. Is ok puan in adalah ujian allah..maafkan anak puan dan beri kasih syg supaya dia blh berdiri semula dgn sikap bertanggungjawah satu hari nanti bila dia lbh matang🤲 pedulikan pandangan org dan buah mulut orang, anak puan ttp anak puan juga. Jgn bersedih malah bershukur puan dot tahu dan ingin menerima dan memaafkan. Jika lelaki itu seorg yg bertanggungjawab dan ingin menerima anak puan dan anak puan ingin bersama lelaki itu, maka cepatkanlah nikah mereka dan didik mereka ke arah kebaikkan, x guna bergaduh apa pun cuba berdamai

3y ago

alhamdulillah

benda dah jadi. tak boleh undur lagi. tapi boleh bg nasihat & kata2 semangat. moga puan juga kuat, sabar ye.. dugaan ibu. pesan pd anak, jangan sekali2 ulangi lagi. yang ada depan mata ni harus hargai, insyaAllah ada jodoh yang baik2 untuk dia nanti. cuma sekarang, puan & anak puan kne kuat dari segi mental & fizikal. Allah ada.. jangan lupa tu. biar lah tak ada sesiapa disisi kita waktu kita susah, tapi kena ingat, wajib ingat.. yang Allah ada sentiasa. Allah tak akan uji hamba nya, melebihi kemampuan mereka.. take care both of you.. 🤗🤗

Dia dah pun buat buku pink sebaik tahu dirinya mengandung. Saya baru tahu mengenainya hari ini. Saya sedih dengan berita nih. Tapi saya juga gembira dengan si kecil yang akan hadir dalam keluarga kami. Anak saya terpaksa maklumkan perkara nih kepada saya kerana doktor terpaksa tahan dia di ward atas cubaan bunuh diri😢 Sebenarnya banyak yang bermain dalam fikiran saya. Tapi tak tahu camna saya nak jelaskannya. Apepun, terima kasih puan kerana respon kepada soalan saya.

3y ago

Terima kasih puan🥺

Nak x nak terima je lah….. Kakak saya dulu pun…mengandung luar nikah….dah nak melahirkan baru tau dia mengandung…7 bulan Langsung x nmpk perut..pandai dia sorok..😅…pegi buat buku pink pun tak…apatah lagi chek up…sbb xda sapa tahu…..wlupun satu rumah… kesian mak saya…Tapi mak terima je….lagipun lelaki tu nak bertanggungjawab………pandai2 la diorang hidup….. Sekarang kakak saya tu dah ada 8 Org anak…kejadian tu dah lama berlaku……

Terima kasih Mommy Sha. Mungkin kerana soalan kak yang sangat³ ringkas buatkan ramai fikir yang kak marah. Tapi sebenarnya kak tak marah pun. Mula tu ja macam terkejut sekejap. Tapi seperti Mommy Sha cakap, benda dah jadi kan. Sejauh soal budak yang bertanggungjawab tu, biarlah dia. Anak kak pun ada bagitaw, budak tu tak mengaku n percaya tu anak dia. Jadi kak rasa, tak perlu nak cari dia atau bersemuka dengannya. Apapun, terima kasih sekali lagi Mommy Sha❤️

Sebagai seorang ibu,akak kena kuat demi anak ya.Memang rasa marah membuak² tapi benda dah jadi.Yg penting,slow talk dgn anak.dengar masalah dia dan penjelasan dari dia.Kalau bukan akak&suami yg support anak..siapa lagi.Time macam anak perlukan keluarga yg memahami.Cari siapa yg bertanggungjawab atas apa yg berlaku pada anak akak.Selesaikan dgn cara baik.Semoga dipermudahkan urusan akak&keluarga

Pn jangan abaikan dan sisihkan dy. Benda dh jadi xguna marah2..yg penting dy sentiasa dtg untuk cek up kndungan.. Jika bawah umur, anak pn perlukan waris jika nk discaj wad.. Permudahkan urusan anak pn, insyaAllah dy pon akan ikt ape yg pn ckp

Saya doa puan buat pilihan terbaikk..abaikan org lain..jage ank dan org baik2..rezeki ALLAH beri pada puan dan ujian baru pada puan..tuhan xkn beri ujian kpd org yg xkuat iman..puan dipilih mungkin ada hikmah..insyaallah semuanye akan baik2..

Just support dia dan minta dia bertaubat. Anak dalam perut dia tidak bersalah mungkin anak itu akan bawa tuah pada keluarga. Tunggukan kelahiran anak itu dengan ksih sayang dan apabila dia lahir kebumi didik la anak itu dengan didikan agama

Maaf puan, saya bersyukur puan terima. Tapi sepanjang hamil adalah haram utk bernikah ya. Seeloknya bernikah selepas lahir. Tahniah puan dapat cucu. Semoga Allah mudahkan segala urusan puan, anak dan cucu puan ♥️