Ada tk kt sini sme mcm saya?

Saya selalu mual ii tapi takmuntah pun, cuma mual angin je , rasa nak tido selalu, n tksedap badan je, saya letih juga kadang ii, bile ye hilang alahan cmni, rse tklarat dh 😭😭 saya nak masuk 9weeks dah esok, ada spe tau tak cara nak hilangkan angin dalam badan dan mual ii? #ingintahu #seriusnanya makan panadol boleh ke? Ke kena ambik ubat angin dekat klinik

16 Balas

Sebenanye mual2 /alahan ni semua mmg xde tips sis.. sy mase awal pregnant pn mmg sllu mual, muntah, byk bnde xleh mkn.. n mmg asyik sendawa.. tp kene layankan aje dgn sabar.. sy mual dr start pregnant smpai late trimester 2.. sy xde mkn panadol atau ubat lain pn.. just makan folic acid je then obimin..sis kene sabar je and kuatkan mental.. kalau xlarat tdo, kalu xde slera makan, mkn bnde yg sis blh mkn.. 1st trimester mmg kene byk rest skit. Stiap org xsama ade yg alahan skejap je.. ade yg smpai bersalin, ade yg xde lgsg.. ade jgk yg alahan 1st trimester then 2nd trimester okey.. ttbe 3rd dtg balik.. hehe skrg dh 35weeks sy kurang slera makan pulak.. tp sis kene byk bersaba and jgn layan perasaan.. tu je sy blh nasihat

12mo ago

Good luck dear.. u can do it! Trust ur body and kuatkan semangat.. ❤️

First trimester mmg mcmtu dear. InsyaAllah masuk 2nd trimester will be ok. You cuba makan on time, jgn mkn lambat. Kalau tak lalu makan, cuba ambil buah tembika/ naga/ jambu batu. Boleh hilangkan mual. And then mkn kerap. Gynae i suggest mkn kerap dlm 30minit mcm tu. Baru boleh kurangkan rasa mual/ angin tu. Lps tu minum byk air masak. Elakkan mkn bergoreng/ pedas sbb nnti heartburn. Kalau nak ambil panadol better refer dgn dr awak. Tp kalau boleh tahan jgn la ambil panadol. Banyak kan rest. I first trimester memang tido je keje. Skrg 3rd trimester, anak ke4 alhamdulillah getting better. InsyaAllah mual/ angin awak akan gets better from time tu time

Tips dia cuma satu sabar je.. kena terima la dulu tu la ujian jadi ibu.. Besar pahala.. Sy mual sampai 4bulan lebih n dah masuk 5/6 bulan pun ada mual klau bau masakan kuat sgt bercampur2.. cara sy klau angin2 tu segera kan makan, perut memang xleh kosong.. Xselera pun kena makan.. Cari makanan apa yg kena tekak.. Cam sis time mual selera makan takoyaki, sup perut, n nasi kerabu.. Yg ni memang buat ada selera makan utk sy

Mmg xde tips juga sis. Kena tabah je. First trimester mmg saya rasa sy xguna sbb asyik baring xbuat pape keje pon. Sy pon sama mual. Uwek2 byk kali. Wlupon x kluar mknn tp uwek tu dah ambk byk tenaga sy. Mmg xlarat. Cuba mcm2 pon xmenjadi dgn sy. Mkn masam ke, bau yuyee ke. Xmenjadi. Skrg 16minggu dah kurang sgt uwek tu tp skli dia uwek kluar mknn plak. Huhu. Sabar je la sis. Kita kena kuat

12mo ago

betul you 😭 sabar jela sis, insya Allah dipermudahkan urusan sis

pertamanya. u jangan mengeluh. baby u dengar boleh kecik hati. percaya cakap i. u kena kuat tahan. semua menghadapi. this is one of the challenges of many challenges of child bearing and rearing. i tau u sakit, u just enjoy the process. u try tanya doktor ubat utk tahan muntah. tp i suggest u minum air lemon yg tak letak gula je. jangan selalu amik panadol ye. nak amik ubat mesti tanya doktor.

12mo ago

okay awakk tq yee🥹🥹🥹❤️❤️❤️

Saya sampai 7 bulan lembik muntah2 , angin sampai warded . Menggigil rasa .. Even dr bagi ubat pon xmembantu . Jadi kena hadap je lah . Mmg nak buat kerja apa pon tak larat dengan pening lagi .. tak pe lah pengorbanan utk dptkan zuriat ... kita enjoy je journey moment ni ☺️

sya akn rasa mual atau muntah bila bau yg kuat je mcm najis ank..smua kluar blik..klu ank membuang nk basuh siap pki mask 2lapis lagi..tu pn xmembantu sgt..asyk nk tdo tu ya..Alhamdulillah stakat ni masak blh lagi..masa ank 1st dulu masak pn xblh..

tips nya. sabar shj demi baby. alahan i teruk juga, pernah rsa nak fedup.. 6w-18w alahan muntah/mual/nasi takleh telan masak takleh perfume tak le bau.. msuk week19 alahan dah kurang dan semakin kurang ..

saba ye sis.. yg bley sye ckp jge mkn, jgn skip mkn.. klu x larat jgn paksa diri.. rehat je.. memg awal2 nie rse x sdap bdn.. tp mostly lps 12 weeks, bdn da back to normal.. rse2 nie pun akn hilg..

kena tahan aje smpi 4 bulan bru betul2 okay ,, saya gitu lah muntah nya xde pon, mual aje bnyk pehtu angin je rasa n nk tido manjang,, minta suami gosok2 badan jela selalu slow2