Baby terlalu aktif

Saya sekarang dah 36 weeks 5 days and sedang berpuasa. So far Alhamdulillah okay je cuma haus je. Lapar tak sangat. Tapi baby dalam perut ni terlalu aktif dari pagi lagi buat saya tak selesa and risau. Ada yg kata baby terlalu aktif pun tak elok. Betul ke?

11 Balas

saya 32w masa first day puasa.. alhamdulilah dapat puasa..hari kedua pon dapat puasa..tp hr kedua puasa bby asyik mengeras je..lps berbuka pon mengeras je..risau je dalam hati ni..yelah kita taktahu keadaan dia mcm mne kan kt dalam..mungkin lapar sangat..kita ok jee puasa..tp bby mungkin tidak.. at least kita cube puasa dah..masuk hr ke3 sy puasa..pagi dia ade lg gerak2..masuk kol 2 @3 mcm tulah dia diam..xde gerak sgt..rasa mcm dia jntik je..tu pon lama bru rasa..pastu perut start rasa sakit,pingang..rasa xsedap ht..berbukalah..tp bby still xgrak mcm biasa..sy lak balik kg..otw nk balik rumah sndri ckp kt suami kalau bby xde gerak mcm biasa nk g hosp la..tp alhamdulilah dlm perjalanan nk balik beli air sejuk,bru ade respon..tp tu pon lama..dlm ht ni rasa bersalah sgt..hm yelah kesian bby kt dlm..ni pon dah start slow pergerakan..esuk jmpe pakar sbb yg first czer pp type3..hrp dipermudahkan segalanya..moga tt pon dipermudahkan segalanya ye..kalau rasa lain mcm , xmcm biasa baik berbuka..tp ape ape pon atas tt juga🥰

1y ago

sama sama 🥰 ni cube nk puasa terus rasa terhuyung2..takboleh jugak nk paksa puasa..huhu..moga dipermudahkan segala urusan ibu ibu semua🥰🤲❤️💐

sy antara salah sorg yg kena baru2 ni..first day puasa, baby aktif lain macam smpai sy rasa xselesa..xmcm selalu... sy anggap dia lapar.. ada dgr live doc aziah (pakar yg kerja di kkia melaka).katanya if baby xgerak or gerak trlalu aktif pn x okay... jgn jd mcm sy..sy sudah insaf..tau tak, baby sy aktif sgt2 yg buat sy rasa xslesa..suddenly 630pm sudah xgerak...sy berbuka puasa 730pm.pn xgerak jg .830pm bru gerak slow2😭😭😭 cukup tkut time ni... sy xsure org lain mcm mana..sbb byk yg sy baca..dorg macam happy je baby aktif time dorg brpuasa..sdgkan sy ni ada instinct..baby lapar..🥺 #22w

1y ago

itulah..kita kena alert dgn pergerakan anak..untung kita dh dpt rasa baby's movement..atleast kita tahu dan alert ..bila pergerakan lain dr yg lain, something to look into..

Hi awak, baby terlalu aktif maknanya dia lapar awak. Sy dah pernah terkena gatal ganti puasa masa 32w hari tu. Non stop dia gerak & nurse check bacaan jantung laju. Terus minum air lps nurse suruh, baru la ok.

1y ago

Aduhh risaunyaa lah. Tulah serba salah dgn anak 😭

please la pregnant mom jgn puasa. fikirkan la nyawa 1 LG yg kita tunggu2 dlm perut tu. kalau apa2 jadi menangis air mata darah pun takkan boleh kembalikan anak kita. kita boleh ganti puasa tu apa yg dikejarkan sgt.

1y ago

Takde kejar apa2 pun sis. Hukum asal berpuasa ni wajib kpd semua yg sihat termasuk ibu hamil. Kalau ibu rasa larat n tak ada apa2 masalah utk berpuasa, kita kena puasa. Tapi kalau dia risau kandungan dia and diri dia sendiri dia boleh tidak berpuasa dan hukum kalau dia berpuasa jadi makruh. Kalau dia jamin akan mudaratkan baby kalau dia berpuasa hukumnya haram. Saya sihat dan saya rasa anak saya okay jadi saya cuba berpuasa. Cuma bila anak saya terlalu aktif atau saya rasa abnormal saya akan terus berbuka. Sebelum saya puasa pun saya sahur. Saya tau kesihatan dan kemampuan diri saya jadi saya buat mana yg saya mampu. Dan saya mmg tak ada apa2 masalah langsung utk ganti puasa pun.

Kenapa kita paksa diri utk berpuasa sdgkn ada 1 nyawa dlm perot kita ssh sgt nk dapat.. Lebih baik jg kesihatan dri n bayi tu.. Nnti gantilah puasa smula.. Kesian bayi

sy pernah baca pengalaman seseorg disini jgk, baby aktif kemungkinan sbb dia lapar. kita mmg bole tahan lapar tp tidak pd baby. pikir2 kan

1y ago

Saya taktau yg baby terlampau aktif boleh jadi baby lapar juga. Sbb saya rasa okay n bertenaga je cuma haus tapi anak aktif dari pagi sampai ke tgh hari buat saya tak sedap hati. Terus tgh hari tu saya berbuka

cbe awak bndingkn kiraan bby tendang sblum bln puasa n skg nie.. sblum bln puasa pukul bpe hbes 10x pgerakan tu compare dgn skg..

1y ago

mmg akan ada guilty dlm jiwa.xpa..anggap Allah menegur kita..mmg bkn kita yg bg kenyang anak.tp ikhtiar kita utk makan, Allah bg kenyang:)

sy dah msuk 35mnggu 3hri. hri prtma puasa, separuh hri ja tpuasa sbb bby xgerak dri pagi smpai tngahri.. risau pla..

Macam ni awak, kalau awak rasa pergerakan baby unusual berbuka la. Hanya awak je yang tahu keadaan awak dan baby.

1y ago

Saya terus buka tadi sbb tak sedap hati. Tp sbb saya dekat tempat kerja dapat makan biskut n minum air je. Serba salah dgn anak. Lepas makan n minum baru dia slow down.

Klau baby lapar MMG byk aktif 😌