Salam Momies semua. Nak tanya momies semua ada tak gatal2 kulit masa mengandung?

Saya sejak masuk second trimester ni gatal2 la kulit ni sampai naik bintik2 kat kaki & tangan. Saya tanya nurse kat kk dia cakap sebab hormon. Risau jugak.

Salam Momies semua. Nak tanya momies semua ada tak gatal2 kulit masa mengandung?
41 Balas

kalau tgok sy lgi ngeri.. mgkin sampai takleh tdo...hihihihi dr ckp alahan sbb pregy... 1 badan takde ruang kosong.. semua urticaria.... setiap saat naik, tempt lain2... naik je sy sapu cream Elomet cream.... okay je... takyah pakai yg ada steriod sis, yg ada nama cort cort kat blkg pn takyah... sbb kuat sngt tuk alahan ngandung...sbb alahan ngandung ni akan naik sokmo...

Samalah sis 🤣 doc bagi ubat sapu, lama2 gatal tu jadi kurap tapi x byklah.. dkat tgn tu jak brapa tompok kurap, still geli 🤢 smpai bersalin pakai sabun mahal utk bagi kurap tu hilang.. tapi ajaibnya lpas sebulan melahirkan hilanglah smua tu tnpa pakai apa ubat sapu atau sabun 😊 no worries 👌🏻 mama sy pula dlu naik panau, so mmg normal

Sama macam saya. Saya kena dari peha sampai ke pergelangan kaki. Dlu kaki bersih je. Ni penuh parut dh macam kudis buta. Sedih tgk kaki sekarang sbb sy sndri geli tgk kaki sndiri. Skrg sy xbg laki tgk kaki saya walaupun dia kata dia xkesah. Dr kata hormon nanti lepas besalin hilang katanya.

biasela tu perubahan hormon org mengandung..alah lagy mmg kulit akn mcm tu..pkaila cream or bedak tuk legakn gatal2 dn hilangkn dia..jgn risau farmasi byk jual..saye pon ade beli bedak kt farmasi okey hilang kesan2 gatal

Sama sis tapi sya pun x rasa gatal cuma naik mcm bintik jerawat dkt celah kelangkang semua. Pi klinik doc bg ubat sapu.. Now dah okay. Sis gi jumpa doc lau semakin teruk atau rasa gatal yg x tahan

Saya anak 1st & 2nd gatal. Garu sampai buruk kaki 🤣 Sapu cream semua tak jalan. Cuma pakai sabun cetaphil/sebamed/QV Masa anak 2nd haritu doktor ambil darah cek. Memang abnormal result nya.

Ya, saya pun ada masalah yang sama sejak masuk 2nd trimester, saya gunakan Aveeno skin relief moisturising lotion setiap kali selepas mandi baru la kurang rasa gatal-gatal tu.

awal pregnancy, alergik kulit (urti caria) saya jd sangat aktif tp pandai bagus sdri.. sekarang dh 28 weeks, pinggang dan belakang sy banyak jerawat kecil2 merah dan gatal..

sye baru 5 weeks alahan kat kulit gatal2 sampai luka , lepastu kering sendiri naik pulak dekat leher jadi merahh2 kulit kering sampai luka dalam 5 hari elok balik 😅😅

Sebab hormon sis. Saya sapu moisturizer gel. Sejuk je rasa. And kalau gatal jangan garu. Banyakkan duduk bawah aircond or kipas.. kalau panas mula la dia naik gatal2 tu