SEMPUT BERTERUSAN

saya sdg hamil dlam 6minggu , ttapi sjak bbrpa hari ni saya sering semput , pagi siang dan malam . adakah itu normal? apa yg saya perlu lakukan untk mengurangkan semput? saya sungguh susah bernafas . seakaan2 oksigen x smpai ke dalam otak . tqq

5 Balas

Saya pon tgh alami, saya baca selalu jadi pada 1st trimester and 3rd tri sbb awal2 ni darah kita meningkat 50% so jantung kena kerja lebih keras. jaga posture badan masa duduk, baring. jaga pernafasan. jgn bergerak terlalu pantas. kalau mcm semput or sesak nafas teruk sgt, boleh jumpa doktor. Sekadar berkongsi :)

Samalah sis dgn Sya, tapi sya kadang² datang semput² tu.. selalunya pembwaan baby tu Sis dan kita mngandung ni.tapi sya klau tiba² datang sya tekan² je tengah² jari manis sya urut pelan² dan selawatkan dgn izin Allah nafas baik semula.😊

Sy pun sme masa baru2 hamil dan tak tahu.. Lepas tu pegi kk dia bg ubat pam inhealer yg warna putih merah nama dia tubehaler, sesuai utk ibu hamil.. Kena pegi klinik.. Takut oxigen x smpai kat baby..

Sy pun sama,mcm xckup nafas lagi2 msa buat kerja

pg klinik.