Macam mana nak ganti posisi baby *posterior* kepada *anterior*

Saya scan kelmarin 30weeks 5day .. doc cakap kepala bayi dh turun sngt ke bawah macam org yg nak bersalin. Alhamdulillah sekarang ni belum ada rasa apa² sakit la.. sy tak kisah benda tu sebab doc cakap benda tu bukannya masalah pun. Cuma posisi baby posterior . Kepala normal ke bawah tapi menghadap perut ibu. itu yg namanya posterior . Sepatut posisi anterior baby kena membelakang. Doc cakap sy boleh beranak normal cuma akan susah dan lambat la proses nya 😭😭😭 pastu doc cakap kalau posisi bayi masih tak berubah masa scan nnti, dia akan rujuk saya dekat pakar .. sy risau sebab sy ada baca selalunya orang yg posisi bayi posterior ni walaupun dah berjuang normal dh habis contraction bagai, last² caeser juga nauzubillah.. saya tak nak caeser ya Allah tolong saya .. ada siapa² punya tips utk tukar kedudukan bayi ? Memang baby masih boleh ganti kedudukan ke lagi dah la sekarang ni sy dekat² nak masuk 8bulan .kena pula kepala bayi dah ke bawah sangat 😥😢 doakan saya semua.. kalau posisi bayi tak berubah tak apa la sy redha cuma sy harap dipermudahkan utk bersalin normal dengan baik tanpa perlu berakhir dengan caeser 😔🤲#firstbaby

1 Balas

Saya ada sepupu dah lama kerja midwife, dia selalu nasihatkan saya jangan pernah setkan dalam fikiran nak normal delivery jaa dan xnak czer. Selalu bagitahu baby dlm perut usap2 supaya proses dia keluar nt dipermudahkan tp jgn sesekali mention nak normal je dan xnak czer. Salah satu sebab dia nasihatkan bgni adalah, bila kita dah set dlm fikiran terlampau nakkan normal dan pda hari kejadian xdpt normal kena czer jg awk akn jdi sgt panik+takut semua tekanan darah jadi x normal, baby dlm perut boleh stress tau. Semua apa yg kita alami tu sgt mempengaruhi baby dlm perut.. Jdi lebih baik dri skg awk doa bnyk2 minta supaya awk diberikan kekuatan ape je prosedur nt d labour room awk boleh terima. Semoga semua urusan awk dipermudahkan.

1y ago

Sy sokong👍🏻 terlalu ramai yg tkut czer. Sy pun 30w baby songsang. Mmg dari awl lagi bila scan xpenah duk bwh. Mmg sllu doa mtk Allah permudahkan. Ikut mana baby nk keluar mtk keluar dgn selamat. Kalau dpt normal alhamdulillah. Klo czer smoga Allah kurang kan rasa sakit dan dipermudahkan. Yakin lah dgn ketentuan Allah sbb Dia je yg tau mana yg terbaik