Risau vaksin

Saya risau,saya ada msalah anxiety dan sekrg sya baru masuk 6 bulan hamil.saya rsa takut nak ambil vaksin..27/7 ni sya kna ccuk utk kncim gigi..n hari ni nurse call tnya mengenai ccuk vaksin dan nurse akn dftarkan utk saya..dan sekrg sya juga ada mslah hb low..hari2 sya pening dan rsa lemah dan asyik rsa mcm nk pengsan..n sya terfikir nnti sya ambl vaksin apa akan berlaku selepas vaksin tu disuntik kepada saya?

12 Balas

Takut sbb apa ya? Boleh sedapkan hati ckp ambik vaksin ni ikhtiar nak lindung diri sendiri, anak, dan keluarga. Kalau dh vaksin still boleh kena covid, cuma kalau yg dh lengkap 2 dos kebanyakkannya simptom tak teruk dan tak perlu ditahan kt hospital. Skrg ni variant Delta sgt bahaya lg lg utk ibu mengandung sbb risiko tinggi. Yang ada sakit kritikal mcm sakit jantung etc pun blh vaksin dan elok aje lepas tu, jd jgn takut sgt. Kalau sy, sy cuma fikir takut tk vaksin, dah bersalin disahkan positif, terus berpisah dgn anak. Lagipula variant skrg ni sekejap saja blh masuk stage 4 (perlukan bantuan oksigen), kalau makin melarat masuk ICU jawabnya. Allahu akbar tk dpt sy bayangkan kalau kena mcm tu. minta simpanglah hendaknya

3y ago

saya ada anxiety,terima kasih bg kata2 semangat ,sya nak ccuk vaksin🥰

Kalau saya lagi saya nk vaccine tapi dpt appointment vaccine pon after 34 weeks and time tu tgh warded hospital sbb pp type 3, tyn doctor time tu doctor x bagi keluar dah and some more dh 34week, sedih jugak terpaksa reject. Skrg dh bersalin and still waiting for new appointment, ambil vaccine ikhtiar utk sehat and utk anak anak jugak. And utk anak anak jugak supaya kite x sebarkan jugak penyakit tu kalau terkene. Hb low tu kene tahu la laa sebab apa. Iron x ckup ke, atau mmg anemia ke, ade carier utk thalassemia ke. Kene ambil tahu.

3y ago

terima ksih for positif komen,sya rsa semangat nk cucuk 🥰

jgn takut sis.. pikir demi baby jgk.. kalau kena covid sampai ke icu kita n mybe kena bersalin awal.. insyaallah xda pape.. sy dh lengkap 2 dose.. sy ada GDM dn HB low jga.. alhamdulillah xda simptom yg teruk.. demam pun x.. mengantuk n tgn kebas tempat cucuk je.. sekarang kes covid variant delta sgt cpt merebak.. anggap ni salah stu cara utk protect kita n bby.

3y ago

terima kasih 🥰 sya rasa lega bila smua komen yg positif n bt sya rsa semangat semula

salam sis, sy pun ada masalah hb a bit low, tp sy dah ambik vaccine alhamdulillah semua ok. sy tkda any side effects selain dr lenguh kt tempat cucuk. in shaa allah semua akan ok. sy rasa risiko kita tk vaccine lg tinggi dari risiko vaccine. in shaa allah sis dgn baby akan ok je. kita usaha yang lain tawakal kt Allah. semoga dipermudahkan sis

3y ago

wslamm..saya rasa tenang bila tgok smua komen yg positif..terima kasih bg nsihat..

In shaa Allah xde pape. Sy 27 weeks dah lengkap 2 dose ada GDM hb low dan bleeding dr awal kandungan sehingga sekarang. Alhamdulillah xde teruk kesan after vaksin cuma sakit di tempat cucuk je. 28 weeks pn kene amik cucuk kancing gigi 2 dose jugak doc kk ckp xyah jarak pun utk cucuk semua tu. Jgn risau tau sis semua elok2 saja

3y ago

rasa lega bila awak cakap mcmtu..terima kasih positif komen. sya rasa semangat n hilang sikit rsa risau anxiety nih 🥰

Better amek vaksin sis. Saya tgh positive covid sekarang 36 weeks pregnant. Alhamdulillah simptom ringan je demam batuk selesema. Kalau saya tak amek vaksin, tak boleh bayang apa jadi dekat saya 🥲

3y ago

saya hrap awk cpt smbuh..pngajaran juga bt sya..terima ksih 🥰

saya baru ambik veccine semlm, saya ada fibroid and hb rendah. tkde masalh...takut la masuk ICU sebb covid. fikir diri, org sekeliling, anak, dan nanti nk bersalin. stay positive jgn fikir bukan2.

3y ago

awak bg saya semangat..thank you sis 🥰

Date vaccine awak sama dgn saya. Tapi saya baru lepas cucuk kancing gigi minggu lepas. Doctor awak ada bagitahu tak kena jarakkan 2 minggu utk vaccine kalau baru lepas cucuk kancing gigi ?

3y ago

tq smua 🥰

Saya baru je complete dose vaccine . Nextweek cucuk kancing gigi pula . 1st dose okay tak ada side effect apa . 2nd dose mengigil 2 hari je lepastu okay dah 👍🏻 Saya 32weeks + + dah .

3y ago

mybe ikut atas antibody kita la kan..saya hrp sya ok.tq sharing🥰

Insyllah xde ap sis.. Veksin utk lindungi kte.. Skrg kes byk mlibatkn ibu ngndung.. Esk sy veksin utk dose kdua

3y ago

terima kasih for kata2 support 🥰..smoga dipemudahkan urusan awak..