31 weeks pregnant

Saya rasa down sikit sebab scan 30 weeks 5 days baby 1.1kg. Dr cakap bby kecik tapi tak ada refer hospital or suggest apa2. Sy check up n buka buku di swasta. sekarang sy makan calcium n obimin je. 😔

6 Balas

tak payah down lah puan , scan ni sekadar anggaran sahaja .. sebagai ibu pregnant saya faham perasaan risau apa semua tu , daripada puan fikir yang bukan2 better puan berdoa pada Allah semoga baby lahir dengan selamat dan sihat .. saya 30w baby baru 1.5kg je puan dan dari pengalaman anak sulung saya dulu di scan beria2 anggaran berat baby 3kg ke atas bila dah lahir berat dia 2.44kg je 41w pulak tu overdue tapi kecik .. semua tu rahsia Allah kan kita taktau sebenarnya berat baby tu .. jangan sedih2 kita kena happy sebab ibu pregnant tak boleh stress 😊 kecil atau besar baby tu tiada apa2 masalah puan yang penting doakkan semoga baby tu lahir sihat dan selamat .. anak sulung saya 2.44kh je kecil sangat nak bagi mandi pun rasa kekok bila dah cecah usia dia 3bulan keatas sempat juga saya merasa berat badan dia mencecah obess bila dah masuk setahun keatas pandai pulak berat dia naik ikut usia .. hehehe apa2 pun doakan baik2 je puan .. inshaallah

2y ago

amin , terima kasih puan 😊

Pendapat sy baik sis follow dgn kk juga, pengalaman sy buka buku & check di swasta sbb nk rasa selesa, jimat masa tp sy ada masalah jenis darah & sepatup nye kena ambil suntikan rhogam tp swasta selagi tk minta dia tk kan bagi, tp sy rasa mcm tk sedap hati jd sy try buka buku di kk juga first day checkup time buka buku tu terus nurse, doktor kalut buat appointment utk suntikan sbb boleh bahayakan baby dlm kandungan kalau sy terlambat. KK walaupom menunggu lama tp nurse doktor semua ok, checkup pom detail😘

2y ago

sy dah nak masuk 32weeks dah puan. sy buka buku di swasta pun sebab check up insuran cover. dan klinik pun dekat dgn ofis. jadi sy boleh check up weekend atau hbis office hour. Check up di kk nanti saya perlu gnti balik masa saya keluar walaupun ada time slip. sebabtu saya tak buka buku di kk.

Sy hritu scan 30w baby berat 1.4kg,doc ckp ok je cuma ukuran kepala kecil mcm 28w++..doc private tu soh klipkan gmbr scan kt buku pink n tunjuk kt pakar msa follow up nnti, sy lak mmg follow up pakar sbb issue previous pregnancy..hrpnya xde pe2..

2y ago

ye betul. sy tgu next check up di hsptl pula nnt. harap2 smuanya baik2 ja utk kita n bby. bgitu juga dgn puan n kandungan❤️

Xboleh mcm tu, sy pun checkup swasta, klu de pape mslh pttny doc tu kne buat surat refer hospital terus sbb da 31w, puan ade buat detail scan x? Bby ok x? Yg penting organ2 dlman fizikal sume normal.

2y ago

ya saya ada buat detail scan alhmdulillah smuanya normal..Dr cuma cakap nnt bby akan brtmbah brt lg n check up next lg 2 mingu dia nk pantau pertmbhan brt bby.

saya pun tadi scan hukm 31w 3hari baby baru 1.5 tu pun rs down kecik sikit baby doc cakap ermmmm..

2y ago

brt sy 83-84 mcmtu

Bykkan makan pn

2y ago

hehe tak boleh mkn byk sgt senak perut😂 tp makan kerap.