Alahan makanan

Saya pregnant 10minggu 3hari dan saya tak boleh makan nasi dan benda lain selain mee-2 dan ramai cakap tak boleh kerap makan mee sebab tak baik untuk kandungan jadi apa yang patutul saya makan jika biskut pun tak boleh? #alahanmakanan #10minggu3hari #ingintahu #pleasehelp

11 Balas

Insya-Allah boleh saja makan mee tu sis kerana tergolong dalam sumber karbohidrat sama seperti nasi. Makanlah mee sehingga tempoh loya/selera makan kembali normal. Ini apa yang doktor, misi & pakar permakanan terangkan. Roti/biskut digalakkan makan roti/biskut wholemeal/wholegrain/berinti. Kalau tak boleh...makan yang plain pun boleh. Nanti bila keadaan sudah pulih...cuba amalkan permakanan seimbang, terutamanya lebihkan sayur-sayuran & buah-buahan sebagai pelawas semulajadi (kurangkan/elakkan sembelit). Sis juga boleh berjumpa pakar permakanan untuk maklumat lanjut & sesi bimbingan. Saya kongsikan berdasarkan pengalaman & ilmu yang saya perolehi. Take care mummy 🤰

Boleh je makan. Saya tak boleh makan nasi sampai hujung 3rd trimester. Sepanjang tu mmg makan mee/mihun/pasta atau apa pun lah jenis mee. Alhamdulillah baby sihat membesar normal. Pada masa sama lebihkan juga buah dan sayuran. Takde isu nak makan. Abaikan je orang kata ok?

cuba mkn roti mommy.. sy spjg pregnancy xboleh telan nasi tapi sy mkn roti, buah2... gandum pun sumber karbo xterhad kepada nasi.. xda masalah pun nak mkn mee2 tu tp masak la biar jd complete meal cth mee goreng yg ada syur n protein.

boleh je makan mee. mee tu replacement untuk nasi. boleh consume. sama² carbs. doktor sendiri yg cakap masa saya pregnant dulu. cuma makan tu biar beringat ye sebab boleh tambah berat kalau makan berlebihan..

boleh je mkn mee bihun dgn ketiau. sye mkn tu je mse awal2 alahan terok. nasi .ayam bau nye. skng 20w still alahan bau🥺. skng sngkot gdm. doktr xbg mkn mee bihun sgt . kng mencanak naik gula nye😫

Sama saja kita sis .. saya pun x brpa lalu makan nasi smpi awal 4 bulan kandungan tu baru ok LEPASTU sukanya makan mee goreng mamak 😆

Ok lgi awk bleh mkn mee sis mee pn tkleh mkn langsung apa pn tkleh mkn asal mkn muntah sampai masuk wad boh air pn sty rasa skit2 tpi tk truk la

2y ago

tu lha tu tapi kadang paksa juga makan nasi telan dgan air kalo tak boleh masuk tu pun cirit birit lepas makan

apa jenis mee should be okay. yg penting bukan mee maggi. ^_^ cuma ada sesetengah org jd berangin. mcm sy, mkn mee, badan jd angin.

Mee rasanya ada banyak jenis maggie tu yang tak boleh , pan mee cari mee organik

Saya ada jual mee kari Nyonya versi sihat sis. Jom dapatkan dengan saya🤭