Puasa dan baby tak aktif

Saya preggy 23w dan puasa seperti biasa. Rasa tiada alasan untuk berbuka selagi tak rasa sakit perut sehingga muntah. Tapi, sejak petang jumaat lepas (15/4), saya ada pedih perut on off. Jadi saya tak ambil peduli pasal tu sebab tak sampai muntah lagi memandangkan memang saya ada gastrik. Saya perasan, start malam tu sampai harini, baby kurang aktif. Biasanya selepas berbuka, waktu solatlah waktu paling baby aktif. Sekarang, nak rasa dia tendang tu, susah. Kalau tendang pun, sikit sikit je. Tu pun slow je. Ada ke yg mommy macam saya? Baby okay ke? #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

2 Balas

Setiap badan lainlain ibu dari segi ketahanan & pengalaman. Apa apa pun trust your instinct. Kalau rasa tak sedap hati, jangan paksa diri untuk teruskan puasa walaupun tak muntah. Sebab baby dalam kandungan kita tak tahu macam mana.

2y ago

Thankyou sis ❤️

ikutkan 23w mmg tkde pattern gerakan yg tetap lg. saya masatu ada satu time tu seharian mcm tkde rasa apa. tapi bila scan ok je. kalau mommy risau cuba pergi scan tengok camne

1y ago

Aah betul. Jnji sehari dpt rasa dia gerak walaupun xbyk. Nnt dh 27w patern dia kite leh tau dh. 23w baby kecik lagi,kdg2 uri tutup dia sbg bantal tu xrasa. Tp klo was was better pegi scan hehe