Pesakit kencing manis dan tinggi kolestrol

Saya pesakit kencing manis dari 10 tahun yg lalu dan sekarang saya baru hamil setelah 14tahun berkahwin. Kandungan baru 4-5 weeks, minggu lalu ada scan tapi doctor kata x nampak apa2 lagi even kantung pun xda and dia suruh dtg next month lagi. Saya belum buat buku pink lagi sbb masih x percaya yg saya mengandung tp cek upt 2x positive. Saya nak tnya adakah saya masih boleh makan ubat kencing manis Metformin dan ubat kolestrol Simvastin? Ada tak kat sini yg mmg pesakit kencing manis even sebelum mengandung. Boleh share pengalaman? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #seriusnanya

1 Balas

Sepatutnya tkde masalah tp lain org lain penerimaan jugak, lain kali tny doktor masa pergi scan tu. Sbb doktor yg lebih tau.