Takut dan resah

Saya pernah keguguran bulan mac yg lepas. Saya cuba utk hamil utk kali kedua. Saya ada anak sulung, dgn anak sulung dulu bunting pelamin. Dgn anak first, simptom mmg ketara, loya, muntah, lembik, semua tu la. Masa yg saya gugur tu, saya xda simptom hamil tu melainkan sakit blkg je. Saya rasa mcm x pregnant, last2 saya gugur bulan 3, masa tu baru 10 weeks, mmg janin x menjadi. Kantung yg keluar tu kosong. Terkini, saya cek upt 7/10 naik dua line, 2 hari kemudian cek lagi, dua line juga. Saya belum nk cek lagi kt klinik sbb saya tau awal lagi, kalau kira kt apps ikut tarikh period lepas, skrg baru 5 minggu. Tapi..saya tak boleh hilangkan resah gelisah saya takut kalau kandungan x menjadi lagi mcm sebelum ni. Hari2 saya alert dgn simptom hamil yg ada skrg ni, takut hilang semua simptom tiba2. Saya sblm ni ok lepas gugur tu x la effect sgt emosi, tp skrg pregnant lagi, saya rasa takut.. ade sesiapa penah lalui apa saya rasa? Bantu saya hilangkan resah saya 😞

5 Balas

Saya prgnant first bulan 2 mcm tu, saya khwin bru 4 bulan punya happy, lepas tu dalam bulan 4 saya gugur, kantung kosong, mmg doc kata bby tak menjadi, so doc kata kosongkan 3-6 bulan bru prgnant balik, tapi saya mmg nk sngt hsbnd pun nak, saya lekat balik bulan 6 mcm tu, tapi tak sngka, bertahan week 7 ja, mmg kluar sektul cantik jee, so doc assume rahim tak kuat lagi untuk prgnant memandangkan saya bru gugur bulan 4 tu, doc agak bising n dia cdg suruh saya cucuk depo tapi saya tak amik takut hormon kacau ap semua n suruh kosongkan rahim 6 bulan sbb sya gugur jarak dekatkan. So bincang dgn hsbnd, kita rancang 6 bulan, so sya mmg cdg nk trun brat badan, sbb brat sya 85 kg skrg, so saya aktif zumba lepas pntang gugur ke 2 tu, tak sngka rupanya saya lekat bulan 10 ni, mula mmg nangis nangis, bukan takut prgnant ni, tapi takut terjadi lagi yang sebelum ni, mmg hsbnd pujuk laa, taapi hsbnd mmg happy dia nak sngt, Mmg kerisauan tu hilang bila mak dtg bagi semangat semua, Sekarang tngh mnjaga, harap tak berulang lagi prkara seblum ni, tapi tak nak letak hrapan yg trlalu tinggi, takut kecewa, sbb ggur sblum ni, sya bnyak bersedih. Harap semua kita dipermudahkan ya sis. semoga baik baik saja smpai melahirkann. Banyakkan doa yaa. Insyallah.

2y ago

Ya sis, saya seblum tau prgnant mmg amalakan acid folic mmg tak tinggal, smpai la skrg, cuma sya bnyk baring kali ni. Aminn semoga baby ni kuat. Thank you sis @sherry

sy pernah gugur anak kandungan ke-5, time tu tak tau pon pregnant, mmg active giler sbb anak ke-4 baru 10bln, kira mcm tak di rancang. jadi, agak lambat bukak buku, dlm 12w. ngam2 masuk 16w, spotting & cek klinik, no heart beat. buat d&c. redha jer. Alhamdulillah, lepas 3 bulan (setel pantang), lekat lagi. Lepas tau positive & scan clinic, dlm 5w .. saya terus bukak buku. nurse tak marah, cuma dia kata, okay ker buka awal, takut bosan sbb selalu nk ker klinik cek. sy just gtau sebelum ni, gugur. so, agak risky kalau iku factor umo & bilangan anak. saya nk lebih bhati2 .. and okay jer semua saya bukak buku mcm biasa .. time 5w Tu .. hehhe ..

sama mcm sy sis..mula2 thu molar pregnancy tu sy nangis jgk..tp kena kuat lh..cek panel doc kata nmpk kntung je..trus buat surat cek hspital..mula2 kata cyst dlm 3 biji..doc bg apptmnt lg 2 mggu..lps 2 mggu bru thu molar pregnncy..kndungn x mnjadi mcm buah anggur dlm 10 biji..kena cuci..buln 2 thun lps cuci..puasa 3 buln lekat lg..awal buln 2 thun ni brsalin..skrg pregnnt lg 9w..smoga d prmudhkn urusan kita..sis kena kuatkn mental fikir yg positif je..yakin pd Allah..insyaAllah

saya pun pernah gugur tahun 2020 skrg dah test upt alhamdulillah dua line. sama perasaan macam awak juga risau macam macam ada. kalau ikut pun baby dah 6weeks. Kita kena sentiasa positif kakak sy kata jangan fikir banyak sebab akan sebabkan stress. kita cuba yg terbaik InShaaAllah ada rezeki kita :)

2y ago

Alhamdulillah baby sekarang dah 9weeks dah scan baby sihat je dah gerak gerak. mungkin dalam minggu depan buka buku pink dah. terima kasih semua atas doa dan nasihat. semoga doa awak semua berbalik pada awak awak juga ❤️

Ye sama la sy siss…sy takutt resahhh cm sis jugaa skrg ni tgh alamiii Xtau nk ckp apa