Double line, bila boleh scan?

Hi, saya period last, 29/12/2021, tapi haritu (7/3/2022) pergi Klinik sebab period tak datang datang and upt negatif, Dr scan masa tu rahim kosong. Kalau ikutkan tarikh period dah masuk 11 weeks, make sense ke? Tapi kalau ikut period tracker, ovulation saya 28/1/2022 sebab saya period dulu tak teratur. Bulan 10 & 11 2021 je cycle on time, so ovulation timing saya lari sikit dari yg usual. Kalau ikut tarikh ovulation, baru dalam 7 weeks mcm tu. Harini buat upt positif, pukul 625 am (22/3/2022). Persoalan saya, bila saya boleh pergi scan? Sebab takut kena marah dgn KK kalau lambat. #firstbaby #pleasehelp #1stimemom #advicepls #pregnancy #bantusharing #ingintahu

Double line, bila boleh scan?
1 Balas

hi sis, saya pun macam tu, period saya pun tak teratur juga, masa check first upt +ve & pergi scan, dr cakap rahim kosong, kalau ikutkan dah 9 weeks, and dr refer pakar, pakar bagi masa 2 minggu untuk repeat scan memandangkan tak boleh ikut tarikh last period sebab period memang tak teratur, saya pergi 2 minggu lepas tu scan, tak nampak lagi, then dr suruh datang another 2 weeks, in the mean time, kena take care, jangan buat kerja berat & lain², so cukup 2 minggu lagi saya repeat scan, alhamdulillah dah nampak baby & denyutan jantung, 7 weeks time tu waktu scan 😊and it was my first baby.Jadi basically kalau period tak teratur, kita tak boleh ikut sangat date last period kita dr cakap.

2y ago

sama sama sis, semoga dipermudahkan juga urusan sis & baby dalam kandungan 😊