Sekadar bertanya

saya period cycle regular, bersama dgn suami 2hari sebelum expected date of period and buang dalam. ada potensi untk hamil ke ? sekarang dah delay 2hari period. 2-3 hari ni mmg sye stress sedikit. adakah itu punca delay period ? saya risau, please jangan kecam ye sekadar bertanya je. #mintapandangan

7 Balas

Kalau ikut la apa yg tahu, possibility untuk awak hamil ada bila awak bersama pada 3 hari berturut waktu subur awak ikut ovulation days. Day past ovulation yang ke 6 atau 7 awak dh boleh check sama ada mengandung tk which means 1 minggu sebelum waktu period. Tpi dia based on badan org. Ada org perlukan lepas seminggu late period baru detect. Tpi kalau awak ckp 2 hari sebelum period awak bersama tu means awak dh terlepas ovulation day. Maybe hormon stress awak boleh punca lambat.

3mo ago

so far masa ovulation day mmg takdek bersama dgn husband. dh nk dkt period bru bersama. tu yg risau sbb baby bru 8bulan 🥹.

Awak kena make sure cycle awak tepat. Supposedly tak hamil sebab belum subur. Tp kun fayakun. Sebab saya pernah follow apps juga bersama lagi beberapa hari period then pregnant. Mmg pregnant tu ‘accident’ lah tu. Pening dibuatnya. Silap saya kut salah calculate cycle. Tp bila refer date tu apps dah states awal2 low chance je. Bukan no chance at all. Nak taknak terima jelah huhu. Dah besar dah pun budaknya

kalau cycle awak kali ni betul2 ikut regular pattern awak, patutnya tak hamil. those last few days before period are the safest days. tapi stress boleh ganggu hormon dan delay ovulation. kalau ovulation awak delay sampai ke lebih kurang hari yg awak bersama suami, ada probability untuk hamil. kalau still tak period sampai 2 weeks after last bersama tu, test UPT ya.

2mo ago

kalau track cuma guna apps, memang takde jaminan selamat lagi lah. tunggu je dulu sis. hopefully just period yg lambat. tapi after 2 weeks kalau takde jugak, test UPT tau 😉

Potensi hamil tu ada tapi rendah lah since awak kata period awK regular. Boleh jadi pregnant juga kalau bulan ni awak subur lambat. Period awak delay maybe sebab awak stress kot. Its okay just keep monitoring saja. Mana tau ada rezeki

based on biology, fasa subur utk normal cycle is cd13-15. so awk pun dh smpai cd20++. punca delay tu from your stress. bila awk stress hormon boleh kacau.

sbb kn buang dlm, chance of getting pregnant tu ada.. cuma lower chance je la.. cbe check upt.. klu negatif, then x perlu repeat, mgkin period awak lmbt kali ni..

possibility pregnant sentiasa ada tp kurang la chances tu kalau bkn waktu subur