👣👣👶🏻 tertanya²

Saya overweight , lemak tebal , susah nak rasa pergerakkan baby , saya nak tanya macam mana nak tahu baby sedang bergerak ? Adakah perut rasa sakit sikit2 , atau rasa ngilu ke macam mana? #ingintahu #Trimester_2

19 Balas

Sis dah berapa weeks? Saya pun jenis kulit tebal 😆 Tak sakit pun cuma rasa geli2 je 🤭 mula rasa mcm blurp2 sikit mcm bubble pecah lembut2 gitu 😊 tapi nanti akan rasa kick dia mcm denyutan gitu... lepas tu baru rasa dia kick betul2 tapi tak sakit, memang rasa geli2 sikit je.. saya first pregnant 16week dah rasa, yang second ni org bnyk cakap lebih cepat rasa kick tapi saya baru je dapat rasa week ni 25 ni dah nak masuk 26 dah baru dapat rasa huhu... bila turun check up doktor asyik tanyak dah rasa ke blm saya cakap belum, so setiap kali jwpn saya tak ada rasa, doktor akan scan.. doktor cakap uri baby kat depan tu yang xdpt rasa sangat.. dah nak masuk 26 week baru merasa soft kick dia

sy jenis brisi perut tebal msa 14w dh rasa halus2 tk thu tu penggerakkan bby lpas msuk 18w bru sdar msa 14 tu penggerakkan bby sbb msa 18w lebih kuat lagi ... ada yg baby first lambat nak rasa ..sy baby first tapi awal ..14w dh rasa .. kebanyakkan scond bby cpat rasa penggerakkan bby .. ada jga scond bby lmbt rasa..ikut org juga ..nak ckap bila masa akan rsa tu susah..tapi kalau nak tahu pengelaman stiap orang banyak yg boleh share ..tpi awak jgn risau ..sbb nnti2 akan ada juga penggerakkan bby.. rasa mcam detak jantung permulaan dia mcm 2 3 kali mcm tu dh lama2 dia akan kluarkan tinju 😂 siku dan kaki dia

Saya pun perut berlemak hehe, 16minggu dah start rasa macam ada benda gerak2 dalam perut. 20minggu lagi kuat rasa dia lagi2 bila malam rasa ngilu dia gerak and mesti nak terkencing lepastu. Kalau saya rajin saya baring duduk kat katil, tunggu jelah dia menendang, kita akan nampak perut kita bergerak. Nak rasa lagi kuat dia bergerak mengiring kiri or kanan. Mesti puan akan rasa ada something bergerak dalam perut. Sokay puan, ada yang 24 minggu baru rasa baby bergerak. Enjoy your pregnancy

sy pun jenis berisi and kulit perut tebal.start 20w baru rasa baby gerak..rasa mcm bnda bergerak. or rama2..in sha Allah akan rasa..dlu awal2 stress juga sebb kawan 17w dh start rasa. nohh sekarang 31w dh mcm pesta baby kt dalam. senget sana sini perut.

12mo ago

betol

saya sekarang second preggy pun tak dapat rasa gerakkan walau dah 21week 4hari..semalam misi datang rumah tanya ade rase ke baby gerak,sampai kelu nak bagi jawapan ape ..sebab saya memang berisi dan lemak tebal.

dah berapa week tu? Sy start rasa baby kick 20w ke atas. awal2 tu rasa mcm ada blup2 dalam perut. lama2 tu baru rasa baby kick kuat. tak sakit, kadang geli pun ada.

Dia rase mcm geli2 lepas tu bile awak kencing rase mcm berketul. Saya pom kulit perut tebal gileee sampaii xnmpk pergerakan bby tp rase bby bergerak dalam perut

saya pun start rasa bby bergerak 20week.skrg ni dh 23week dh pula kuat rasa bby kick.sy pun jns perut tebal.jd lmbt rasa pergerakkan bby wlpn ni kndng ke3

rasa macam perut kosong kelaparan tu kalau awal-awal.. perut berkeroncong tu. dah lama² baru rasa dia tendang la, nyut² la, keras la dan lain²

Sy pun overweight, sy rse gerakan wktu 19w. Mcm angin sakit perut tp dh mkn. Rupanya baby. Lme2 makin kerap. Sekali dia bergusti, senget2 perut.