Ibu menyusu

Hi saya nk tnya kalau kita susukan baby tapi kita tk mampu untuk makan tkpe ke ? Ada effect baby tk . Kadang tk tmpt keje sye cuma bawa bekal untuk lunch sye keje kadang smpai 10 malam . Kalau betul2 tgh tkde duit ye makan roti je yg rm1.10 waktu pagi , tghri smpai malam sye minum air masak je sbb free je minta kt mana2 kedai tmpt keje . Kadang bukan tknk bawa bekal tapi kt rumah mmg tkde pape dah 😂. .

5 Balas

susu cpt drop nnti kalau krg mkn. lagi satu bf ni mommy jadi sgt2 lapar. bila dh lapar sgt nnti jadi mslh lain, gastrik angin mood pon swing mcm2 lagi la. sye punya suggestion kan, masa gajii belii brg dapur tu dua setiap satu brg. yg penting beras, ikan bilis pek besar, bwg, garam, telur, sardin ke beli je lebih. fhm je kekdg dh nak hjg2 bulan tu duit x berapa nk ada kan. mcm sye selalu beli brg yg tahan lama. mcm sayur fucuk tu suhun fishball fishcake cendawan kering tu. bihun 2pek. tepung 2pek. kacang tanah. spaghetti 2pek, macaroni 2pek. meggi tu wajib sye beli. janjiii ade benda yg boleh buat makan. boleh buat bubur kosong ke, bihun goreng ke macaroni goreng ke, nasi goreng ke. sambal kosong mkn dgn telur ke, ikan bilis ke. sbb kdg2 x tau tetibe ade nk guna duit tgh2 bulan tu, kereta rosak ke ade emergency ke. lagi 1, dulu masa bujang kan, sye selalu beli breakfast lebihh. dri beli roti singgit tu, baik beli nasi lemak bungkus. seringgit setgh ke 2ringgit. beli lebih sikit, 1 utk pagii dlm pkul 11 mcm tu, 1utk ptg dlm pkul 3 ke 4. kalau tmpt awk tu ade mydin, pegi dlm mydin tu ade jual nasi lemak siap pack. bihun ade. mee ade. byk pulak tuu. lps tu kalau xde duit sgt masa tu, bwk megi 1pack, ltk dlm bekas kosong, nanti pegi beli air panas. masa lapar, ltk je air panas. mmg meggi x elok mkn selalu, tapi kalau tu je ade utk mkn harian, nak buat mcm mana kan.

Adus laparnya kalau saya. Pagi makan roti wholemeal 2keping+telur pukul 11.30 dah gigil lapar. Nak tunggu lunch topup milo+biskut dulu. Sis kena utamakan makanan dulu, sbb menyusukan. Beli aje yg pntg terutama beras, telur, bilis. Boleh buat bubur pun dah okay…semoga Allah permudahkan urusan sis sehingga gaji…🤲🤲

Hai. Lapar nanti mommy. Lagipun makanan tu menyumbang zat dan nutrisi kepada susu juga. Air memang penting. Tapi makanan juga penting. Mommy perlukan tenaga untuk bekerja dan menghasilkan susu. Moga diluaskan rezeki. Kalau nak kenyang lama sedikit boleh makan oat

Kalau x efek pengeluaran susu xpela. Tp tkut susu u kurang nutrien je. Apa2 pun mmg kena ambil makanan yg sihat

Faham sis. Sy pon kadang2 rumah xde ape. Yg penting minum air masak byk2 supaya susu x drop.