Sample darah Prolong jaundice

Saya nk tanya ibu yg berpengalaman dgn anak prolong jaundice ni. Bby saya dah hari ke 16 jaundice dgn bacaan 9.6 harini. Esok doc minta utk dtg nk ambil smple darah. Nk tanya ibu2, byk ke drah yg diambil? Byk kli ccuk ke kt tgn bby? Ksian plk bby asyik kna ccuk 🥹 hilang smgt rasa. Skrg bby mnyusu bdn 2jam skli. Kalau tdo mlm sy tdo mcm biasa je takdelah buka lmpu cerah mcm org2 tua ckp mbntu trunkan kuning. #prolongedjaundice #plsshare ##pleasehelp #advicepls

17 Balas

ok je.. dont wory kalo baby prolong jaundice... kerapkan bg susu badan ya. selalu peluk baby, layan dia, bg kita happy, dia pun happy juga. baby sy 1 bulan lebih ulang alik ke hospital. cucuk ambil darah kat kaki. awal2 tu hari2.. lepas tu. selang2. sebab dah chek semua, berat badan makin naik dr hari ke hari, darah semua ok & x ada masalah kat baby. cuma bacaan turun lambat. dia berak hari2, kencing byk, najis kuning2... susu badan pun kerap & banyak. kita pantau semua tu, pakar dah x risau keadaan baby. cuma kena sabar tunggu bacaan turun sampai paras y normal.. lama2 bacaan betul2 turun.. najis pun dah x kuning sagt2.. biasa2 je. alhamdulilh.. sebelum masuk 2 bulan, baby dah x ulang alik ambil darah lagi.. kalo Dr kata prolong jaundice, baby x ada masalah, just ibu pantau shja k. dont wory ya ibu..🥰.

1y ago

salin cepat ya ibu kalo baby berak... sbb nti cepat melecet punggung dgn alat sulit dia.. kesian pedih nak cuci. kulit baby nipis. ...

Sye Alhamdulillah ank 3 kali je cek kuning . Turun mmg mendadak .. mungkin kedengaran agak pelik .. sye bagi ank menyusu bdn kerap sambil tu sye tapiskan dlm sehari tu 2 3 kali buat susu formula .. sbb kdg2 pemakanan ibu x dijaga dgn btol . So bole jdi susu ibu punce ank kuning . Sbb tu kne jage pemakanan dgn btol . Ape yg ibu mkn . Ank akn mkn jgk khasiat dia . Thats why mcm yg mak sye ajaa . Sehari tu bagi jgk ank mnom susu formula 2 atau 3 kali dlm 3oz mcm tu . Susu ibu ttap bagi .. alhamdulillah mule2 ank 9.4 . Second cek 5.1 .. third cek 3.4

2y ago

Inshallah lme2 oky tu sis . Sdih kdg2 tgk ank nnges sbb kne cucuk tpi kite xleh buat ape .. mcm sye , sye mmg buat mcm yg sye tlis tu .. tpi xpelaa dsbbkn ank sis xleh trime . Xleh pkse jgk . Tkot lain plk jdinye

Ambil darah dekat kaki. Ketip sedikit tapi baru bersalin kita memang penat nak berulang kali ke klinik. Anak saya kena sampai 25 hari.Memang rasa sedih sangat. Emosi tak stabil lagi kan baru lepas bersalin. Kalau saya pasang lampu tidur yang malap tu. Senang nak bangun menyusu kan anak. Tapi bila penat sangat kadang terbabas tidur sebab mengantuk sangat nak bangun 2 jam sekali. Yang pasti mommy kena kerapkan menyusu kan anak. Elak makan kunyit, halia. Banyakkan berdoa juga. Moga cepat hilang kuning anak tu ya. Aamiin

Utk prolong jaundice, sample darah baby diorg ambil kt tgn. Tak ada la banyak smpai bg risiko negatif ke apa 😅 Pengalaman sy sdiri, anak ketiga ni prolong jaundice. Kakak2 dia x smpai 5 hari dh x kuning. Lepas dh ambil sample darah kt tgn baby dgn air kencing baby, cek paras kuning baby selang seminggu je, and tak ambil darah kt tgn lg, sambung ambil cucuk sikit kt tapak kaki baby mcm biasa

pengalaman saya anak first lama jugak & susah nak turun. macam macam ikhtiar. yang second ni hari ke 20 baru boleh discharge. Alhamdulillah, kerap bagi susu. Lagipun anak memang kuat menyusu. Sampai sakit pinggang nak kena duduk tunggu dia habis menyusu. Makan, tidur semua macam biasa. Takde guna apa apa untuk turunkan kuning macam masa baby first.

anak saya kunig juga tapi tak sampai 10 hari. mandikan dengan herba china yang warna kuning beli dekat kedai sensei. setiap dua hari bacaan turun terus. beri susu karihome biar baby berak banyak. lepas dah habis kuning nak stop susu karihome dan teruskan susu badan penuh pun boleh

2y ago

Sy ada bg jgk karihome. Tp bila berak cm cair skit. Sy ingtkan crit. So sy stop dlu pstu bg ssu bdn je. Njis dia kluar mmg wrna kuning terang. Lain dgn color yg msa mnum karihome tu. Msa mnum karihome tu bby mngis mcm sakit prut cmtu. Nnti da hbis kuning bru sy nk bg blk karihome. Sbb anak 1st sy mmg mnum karihome sjak kcik

pengalaman saya, tak boleh teman baby. parents kena stay dkt luar bilik. prnh nmpk tube tu kecik je. sekali cucuk je, tapi kdg2 kalau darah tak keluar brkemungkinan kena cucuk lg :( mmg seksa rasa, sayu jeee. semoga dipermudahkan segala urusan sis. hopefully baik baik sahaja.

2y ago

ank sy 2 hari kat nicu 4 hri kt scn ..balik tgok tgn dua2 belah da biru n byk kesan cucuk ..bila nurse dtg rumah dia sruh g kecemasan utk cek kuning ..dorg cucuk byk kali sbb tk dpat amik darah ..dgar dia ngis kuat sy pon nk ngis 😢 .. terus trbyg mcm mana la dorg cucuk amik darah ank byk kali masa kat wad ..

anak sye Bru 2 hari lpas kne amik drah kat tgan dia...sedih jgk bila tgk nurse tkan tgan ank nak kluarkan drah kat tgn ank...tpi nak buat mcm mne kne terima je la...ni dah hari yg ke 24 ...x Tau lg keputusan dri kk...kne tggu appointment yg 1 bln Bru blh Tau...

2y ago

Ouh lama jugak. Saya mmg xcheckup kt KK sbb bukak buku pink kt klinik swasta. Jd yg cek kuning pn sy cek kt klinik tu jgk. Lpas amik drah katanya result dlm 3 hri. Urine pn dah amik. Hrp2 xde pape

Pernah, kt kk yang saya pergi parent tunggu luar, dia ambil darah kat bilik khas. Sekejap je tp dengar lah baby nangis tu. Prosedur je puan kalau baby dah kuning lebih 14 hari. InshaAllah baik2 je baby puan.

2y ago

Terima kasih puan. Sy pn mmg ada tya doc td dia ckp mmg prosedur cmtu bla da lbih 15hari

Lagi sikit tu nak turun ke 5 dah boleh discaj. Nurse cucuk pakai jarum utk cek gula ibu yg ada gdm tu. Dia sedut pakai straw mini je utk sedut darah tu so tak byk pun.