UPT positive tapi doctor kata not pregnant sebab takde gestational.

Hi, saya ni memang selalu irregular period. So i tak hope sangat.but kali ni memang nak test jugak if anything then nampak 2 line.but second line pudar..so i tak faham, terus pergi klinik on 13/3, doctor scan terus tanpa buat beta hcg n say tak nampak ape..n kate i akan period soon.so i pun give n waited for period. Tapi last week hari khamis i test lagi since tak period.. Kali ini i guna clear blue, ia kata i pregnant 2-3(4-5 weeks). I tak period lagi.i pun keliru yang mana nak percaya sebab i dah guna macam macam brand all say positive hanya doctor patahkan semangat i. Betul ker ape doctor cakap tu..#ingintahu #firstbaby

UPT positive tapi doctor kata  not pregnant sebab takde gestational.
27 Balas

tunggu lagi sis... maybe sbb awal sgt. Sy sma mcm sis.. irregular menses teruk selama bertahun2. bila test upt stlh anak tua umur 8thn..2nd line samar2 je..lps tu hri2 test upt smpi la 2nd line jd terang. Bila scan..doktor kata baby xda dlm kantung..kemungkinan bsr ectopic pregnancy. Lps tu sy diminta ke hosp bsr..pantau setiap 2mgu..bed rest. Sampai la baby confirm da dlm kantung & sampai la kelihatan jantung baby bru la sy xke hosp bsr lg. Lps dr tu sy check kkia kt klinik di pekan kmi shj. Sis tunggu yaaa...sabar. Byk berdoa & bed rest. Jgn bt kerja penat sgt sbb awal lg. ❤️ Sekarang sy tunggu due sj lg...🥰 Kasih karunia Tuhan yg paling bsr dlm hidup. Sblh husband rata2 fikir sy xblh pregnant lg..sblh sy pula msih percaya & berharap pd Tuhan. So sis jgn stress yaaa...percaya bhwa itulah waktunya bgi Tuhan. Sis jaga mkn...jaga rht. Jgn bt kj berat. Harus byk rht ..

Sama mcm sy..bru 4 mggu masa tu..doc tu siap ckp awk etopic @ awk mmg xmngandung..sy suggest awk buat ivf kt pakar sini..eh eh..doc ni. 😅..n then sy mnx doc buat ujian drh. sy dan suami pulang dlm keadaan sgt2 down..2 hr pastu dia call ckp ujian positive.. masa 7 mggu sy g scan semula kt klnik lain..alhamdulillah..dah npak kantung n baby..n npak n dgr heartbeat sekali..Tuhan jee tau perasaan masa tu..btw sy ttc almost 10y..kdg tu doc yg kita pilih pon main peranan penting.doc pertama yg sy g tu sgt2 xbagus..bkn doc biasa sy ke pkar puan ong..tp layanan sgt2 menjatuhkn semangat bg org yg tgh ttc mcm sy..jgn risau sis ..nti repeat scan kt klnik lain. insyaAllah ada..tahniah sis 😊

3y ago

sama2 sis..selalu positive ya..semoga semua baik2 sahaja 🤗

Maybe waktu dia scan nampak dinding rahim awak tengah menebal, it could be nak period or it could be rahim dah ready for penempelan janin, saya sama macam awak buat upt positive then guna clear blue result sama macam awak, pergi scan doc said nothing inside melainkan dinding rahim sedang menebal and ready for pregnant. Next two weeks check dah ada small sac, very small, alhamdulillah now dah 30w. My advice, kalau nak scan pergi klinik khas untuk ibu dan kanak-kanak. 😊

3y ago

Takpe, tunggu dulu for few weeks, folic acid makan, jaga diri, jangan aktif sangat, jangan over penat, nanti scan balik, tapi buat dekat klinik lain tau. Once dah confirm pregnant boleh ambik appointment untuk buka buku pink pula ☺️

masih awal tu.. jgn rsau sis, mmg awk pregnant cuma masih awal.. sbb tu xnmpak apa lg ☺ sy pun mcm tu, test upt double line bile scan xnmpak apa, doc ckap kandungan masih awal.. then repeat lg after 1week dh nmpak sac yg very small about 1cm something, just jaga diri jgn bt kerja berat taw🥰

3y ago

sure sis.. terime kasih yer.. sure i akan ikut as per sis advise..positive skrg

Kndungan masi awal puan. Tu yg mungkin doktor bgth mcm tu. Try klinik lain @ tggu 8 weeks mcm tu. Mcm sy 8 weeks bru nmpk semua. Jgn pth smgt ye. Stay positive. Dan teruskn bdoa. Puan jg kshtn sllu♥️ #TAPSupermoms #TAPactiveusers

3y ago

thanks for supporting words sis.. baru rasa lega

saya pun mcm awk, mybe kndungn baru lg so doc tk dpt detect melalui scan.. tp better awk ambil lgkah awal berjga2 mkn folic acid n vitamin.. nti lg 3weeks repeat scan if tk period okey.. inshaallah goodluck ❤️❤️

3y ago

thank u sis.. ye i makan acid folic jer skrang sis

ade tuuu..tpi masih baru..tunggu lgi 2minggu / rasa tanda pregnant mcm loya,muntah/angin bru pergi scan n buat buku...atleast masa kandungan masuk 8-10weeks ye..time nii dh nmpk jelas...klo bru 4-6weeks kdg blom nmpk sgt..

3y ago

kantung baby pun xnmpk lg ye sis kalo 4-5weeks?

Semoga ada rezeki utk awak ye 😘 still too early to confirm anything, u should come back after 6-8weeks, org try different clinic, hopefully u'll get the result u want. Jgn sedih ya ?

3y ago

thanks for the supporting words.. :)

too early untuk scan. 7/8 week bru nmpak.. just believe dan berdoa test tu btol2 positif . lagi 4 week try guna upt biasa. double line akan timbul. skrg just take care yourself.

3y ago

thank u ms. lega hati skrg..sure ms will hope for the best

Sis jgn patah semangat.. Yakin yg ia ada.. Sye pon mcm u jgk.. Upt +ve tpi doc scan tk nmpk ape2 dn ingtkn sye tk pregnant tpi doc check malalui darah bru lh dpt result yg tepat

3y ago

Tk silap sye klu ratus2 pregnant, klu ribu2 pregnant kluar rahim