KAKI BABY BENGKOK

Saya nampak kaki anak saya bengkok siket..dia 1year1month.. Nanti saya nak check up doctor.. biasa doctor akan buat apa je ya? Apa saya perlu buat ya selain urut kaki nya tu? #bantujawab #SeriusTanya

KAKI BABY BENGKOK
9 Balas

dia kuat melompat ke sis ? Atau biarkan dia berdiri lama sbln usia yg sepatutnya? Sbb tulang bby ni lembut. Tubuh bahagian atas ni berat , kaki xleh nk tampung lama2 bleh menyebabkan bengkok kaki. Btw masa lahir sis ada bedung n ikat hujung kaki x ? Sbb org dlu2 slalu bedung + ikat kaki hjung kaki dgn kain lebih bedung tu supaya kaki anak lurus dn sma panjang ..

4mo ago

Masa awal2 kelahiran mmg ada urut.. ok dah kaki nya.. sekali ni nampak dah semula ..

Anak sy awal lahir doktor detect ctev ni. Amek rawatan susulan hari2 doktor suruh urut lps mandi je xd rawatan yg lain.(tu masa baby la). Doktor kata kalau tk elok kena pakai case bantuan tu. Tp alhamdulillah dlm berapa bulan tegak kaki anak. Mommy cpt2 ye pg check anak. Masih boleh dptkan bantuan tu. Btw Masa monthly check nurse tk ada tegur ke ?

4mo ago

Sis urut pakai minyak apa? Awal2 kelahiran nampak lepastu dah ok sbb sy urut.. sekarang nampak balik..mungkin dia suka berdiri berpaut dekat playpen nya ni.. kadang2 suka tahan pakai satu kaki sbelah kanan.. tu yg nampak kanan bengkok lebih..

Nampak mcm bowing. Xpe.. Sis g je check. Nnt mungkin akan refer ortho. Ramai je yang bawa anak2 xray kaki bowing mcm ni. Tp xray tu requested by pakar ortho team la. Bkn saja2 request sbb diorg yg punya kepakaran. InsyaAllah keep on follow up, semua akan baik2 je.

4mo ago

inshaaAllah terima kasih sis

Nmpak mcm bow leg..Mngkin da refer dktr nnti dktr akan refer anak puan pda bhgian physio. Nnti dorg akan bg bbrapa cdngan treatment utk anak puan. Insya Allah dpt detect awal masih boleh dirawat. Smga dipermudhkan sgla urusan puan ye. 😊☺️

4mo ago

ok baiklah..tq sis

time lahir xdetect ke sis.. anak sy pun kaki bengkok jugak time lahir.. pastu ada la rawatan susulan dia CTEV org pggil .. alhamdulillah 3 4bulan je, anak sis dh 1thn kena check doc terus la mcm mana ..

4mo ago

Dia bahagian betis bengkok siket..

sma cam ank sy .. msa boleh jalan baru boleh napak.. 13hb ni refer ke fisio

4mo ago

ye aamiin .. doc kk refer ke fisio kk tp kat ctu xda yg tuk pakai kasut apa ntah.. srh refer kat hospital pulak sbb sna da

Urut sis dan klu baby x reti jalan lagi jgn bgi kerap berdiri..kaki bole bengkok

4mo ago

Oh yeke.. dia diri berpaut kat playpen(kandang baby)tu.. saya tak pakai walker..

maybe Dr hantar psysiotherapy & pki casting kt kaki anak..

4mo ago

Ok2 tq