Single mummy

Saya nak tnye spe ada pengalaman daftar surat beranak untuk anak tak sah taraf?boleh ke bin kan nama bapa atau kena bin kan abdullah..

14 Balas

The latest i knew.. kes anak luar nikah / anak tak sah taraf ni.. As long as anak yg dikandung itu mesti sekurang2nya 6bulan atau lebih dlm tempoh perkahwinan, boleh di bin/dibintikan bapanya. Cth: Dh terlanjur, detect prgnant dh masuk 2bulan. Immediately nikah. Then, usia kandungan b4 bersalin within 6mnth boleh di bin/bintikan nama bapanya. IF kurang dari 6bulan, definitely CANNOT. Hny boleh ber bin/bintikan 99 nama Allah. But still nama bapa boleh tertera dlm sijil kelahiran dlm ruangan maklumat bapa (kalau dah berkahwin), kalau belum ruangan mklumat bapa akan di kosongkan la..

Anak tu kena di bin kan salah satu nama Allah. Tak boleh di bin kan nama ayah biologi sbb tak sis tak bernikah sebelum mengandung.. Walaupun ade org share cara2 nak bypass undang2 supaya boleh bin kan nama ayah tu, tapi dari segi agama ayah yg tak bernikah takde hak langsung atas anak tu. In the future akan kacau mcm2 perkara cthnya kalau baby girl nanti dia nak nikah tak sah melainkan wali hakim..

4y ago

Sekarang kalau bypass boleh detect you. You boleh masuk penjara atau saman kalau sabit kesalahan. Better not to go the wrong way. Just deal with it

Sekadar pesanan yang ikhlas. Bagi orang islam, sangat penting untuk kita menjaga nasab keturunan. Lebihlebih lagi jika anak yang bakal lahir tu perempuan. Jangan biarkan baby yang tak berdosa dan keturunan dia yang seterusnya hidup dalam zina dengan alasan menjaga aib/nama baik keluarga. Belajar ilmu seeloknya, tanya pada ahlinya. Sebab nasab keturunan bukan untuk dibuat main.

Pengalaman saya tolong kawan saya, hari tu saya teman dia buat kan surat beranak, bin dan binti 99 nama Allah, dan kalau maklumat bapa tu still boleh diisi kalau bapa tu datang sekali ke Jpn, dan sign nnti maklumat bapa tu. So dia akan jadi binti asma ul husna, tapi maklumat bapa nama lain.

4y ago

klu belum berkahwin x boleh isi maklumat bapa...

sya ada kenalan ibu tunggal ( xda surat kahwin rasmi , hya kahwin kampung ) so daftar ank mmg masuk x sah taraf . anaknya ber bin abdullah tp kat maklumat bapa ada maklumat pasangannya.. means ada maklumat bapa cuma x bole ber bin suami nya tue sbb xda sijil kahwin rasmi..

untuk anak yg xsah taraf mmg xboleyh berbin o binti kn name bape selain Abdullah atau 99 name Allah.. tp kalo suami adelah bape kepade bby tu boleyh.. lepas umor baby 2taon.. tp leceh skit larh.. kne turun naek mahkamah.. angkt sumpah semue tu.. amik mase jgak..

1y ago

Hai sis , maksud nya lepas umur baby 2 tahun boleh tukar dibin/bintikan kepada nama ayah kandung ke ? maaf kalau saya tersilap , sekadar bertanya

Kalau awak berkahwin sebelum kandungan berusia 3bulan, boleh berbin kn bapa kandung. Kalau lebih dari tempoh itu berbin kan abdullah atau 99nama Allah. Tetapi di jpn mereka benarkan awak untuk tidak letakkan bin anak

Kalau ikit agama, mmg xleh. Tp prgi JPN, ade tempoh tertentu. Misapnya tempoh nikah dgn tarikh bersalin ckup sekian2 masa yg ditetapkan, boleh pulak berbin/bintikan si ayah. Sy pn x faham nape boleh mcm tu.

Kalo sis khwin dgm bapa kpd ank tu mse janin br 4bulan ke bwh blh di bin/binti nama bapa. Tp kne naik trun mhkamah syariah utk mbuat pengiraan sama ad bulan dan hari cukup dgn syarat yg di tetapkan

Xleh binkn nma bapa kecuali bersalin lps 6buln nikh mksdnya ms kite nikh tu kndungn bru 2buln gtu leh la binkn nm bapa p lau lebih xleh dah kna binkn nm abdullah

4y ago

Tp masih x boleh berwalikan si bapa . Sbb anak dikandung tanpa nikah yg sah