Macam mana nak directfeed if nipple melecet?

Hi. Saya nak tanya tips mommy yg df, selain nursing butter mommy guna cara apa utk redakan sakit tu? bila saya dh tk bole df, saya pam tp susu saya dua2 belah dpt 2oz je. baby pulak jenis ngempeng lama.. nipples dah sakit nak bagi dia terus ngempeng.. masa pam pun suction dah rasa sakit.. #bantujawab #ingintahu

13 Balas

kalau mcm sy, setiap kali puting melecet, sy akan picit sikit bagi air susu keluar and then sapu je dekat sekeliling yg melecet.. lama lama tu dia akan oky balik, lagi satu senang sebab lepasni tak perlu nak lap ke basuh, boleh terus bagi je susu

sy prnh sbb bby ggit nipple, dn dia nk sbelah ja sbelah xnk sgt 😭😭. nursing butter pn x mmbntu. bby sy bf + fm, klw nak tido mmg dia bf je. saya usap je nipple dgn air susu tu. lama2 ok jgk. tp mmg lama la. tahan sakit msa bby bf huhu

I swear by this! I dah nak giveup menyusu after seminggu sbb nipple dah melecet teruk, husband belikan ni, 3 hari dah okay, alhamdulillah sampai harini dpt df dia

3d ago

Its “silver mamas”, boleh dapatkan dekat shopee, dia mahal sikit, RM200+ but mmg berbaloi! Dia ada version murah dari china kot tapi tak sure tu menjadi tak, hope it helps! Hehe

personal experience & nasihat lc, jangannnn pam kalau melecet. buat lg lambat baik buat sakit boleh sumbat bengkak lg nti. takleh df marmet, marmet marmet takpe jgn pam

2d ago

setuju, sebab klu Pam, Susu lagi banyak, takut bengkak Susu nnt

Bagi je sis awal2 tu memang sakit sangat2 tapi lagi sakit kalau tak bagi df sebab susu bengkak,lama2 hilang sakit juga tu tahan saja,bagi sja baby df lagi bagus.

Dua2 ka nipple melecet? Kalau salah satu yg melecet, bg yg sebelah. Yg melecet tu marmet utk elak bengkak. Pam lagi sakit sebenarnya. Speed recovery ye.

sye pernah kne sis both nipple infection almost sebulan. pam pun lg buatkan sakit . so xdek cara lain sye bg je df sambil nangis tahan2 sakit 🥲

saya sapu minyak gamat je sis . lepas sapu sebelum baby nak df lap dulu atau basuh . jngn guna sabun . if mndi pon jngn kena sabun sbb lagi kering

Beli nipple cream then sapu. InshaAllah nt hilang melecet. Sy pakai jenama mama choice

pakai nipple shield. baby dapat ngempeng, ibu pun x kesakitan sangat. sangat membantu masa melecet.