Nikah di luar

Saya nak tanya, saya berkahwin di Thai , kemudian saya hamil dalam masa setahun lepas kahwin, surat pengesahan perkahwinan malaysia dah apply tapi belum dapat, bolehkah anak saya bin\binti nama suami, kalau saya dah bersalin nnti?

6 Balas

Bole berbinti/bin tapi pastikan sebelum lahir dah selesai hal2 mahkamah & dah dapat sijil nikah dari malaysia.. Saya pun berkahwin di sempadan awal tahun lepas.. Bulan 8 tahun lepas saya disahkan mengandung.. Urusan mahkamah tinggi dan rendah makan masa.. Saya urus dari lepas balik sempadan dan awal bulan feb tahun ni baru selesai semua.. Nasib due hjg bulan april tahun ni.. Sbb kalau nak bersalin kat hospital kena ada sijil nikah..

Sepupu sy amek msa 2thun jgk proses.mse dftr anak jpn bg sijil lahir smntra yg bkn brbinkn nama bapa.lps tu bru dpt tukar.skrg jpn dh link dgn jab.agama.

Boleh sy rasa,sbb kwn sy pnh jd mcm ni, masa tu tgh naik trun mahkamah, tp still boleh daftar bin si bapa.. Nk lg selamat, rujuk jpn la..

Boleh xsilap sy...pernah jd d kalangan keluarga ..cuma kena simpan surat yg dr thai tu sbgai bukti

Kalau sah kahwin boleh. Yang tak boleh kalau tak kahwin lagi tapi pregnant lepastu baru kahwin.

Boleh sebab ada sijil nikah di Thailand dan other support documents from Malaysia