perancang keluarga

saya nak tanya pendapat kawan2 semua, sekarang umur saya dah 35 tahun, dan tgh preg anak nombor 3, kalau xda apa2 insyaallah, kalau kita minta doktor ikat peranakan kita lepas bersalin ni. ok ke?.

4 Balas

Dalam islam kalau nak ikat atas faktor umur sahaja hukumnya haram..sbb ikat(btl) ni bersifat kekal..kl sbb umur dah 35, blh merancang guna perancang2 yg lain..yg bersifat sementara..tak boleh suka2 nak ikat atas faktor umur atau letih..kl kandungan seterusnya membahaya kan nyawa ibu baru boleh ikat peranakan..majlis fatwa dah jelaskan hal ni..

Sy pun sebaya dgn sis.lps preggy ank no 2 ni mmg nk ikat terus...it's my body so kita lebih tau kemampuan body sndiri...

4y ago

Oooo...its a big noooo...mmg badan kita tapi Allah pinjamkan aje..Allah ckp haram tetap haram sis..kecuali atas faktor boleh membahayakan nyawa ibu kl mengandung lg..kl faktor umur 35 tak boleh sis..

Saya anak sulung tapi ambil pil perancang..

Its better.. boleh rehat2 lepas bersalin..

5y ago

kan, mula2 teringin nk buat implan sj or ambil pil perancang, hritu terdgr sorg mak budak tu umur sama dgn saya preg anak ke 4, asalnya dia nak berikat tp sekali doktor ckp dia preg trus xjd berikat.jd ada jugak terfikir nk berikat lepas ni.memandangkan umur pun dh makin tua.klu nk tmbh sorg lg pun nk tgu 3 4 thun masa tu umur dh 38 39 dh kan.mesti risiko pun byk.