Kerap buang air besar

Hi, saya nak tanya pendapat ibu ibu semua. Anak saya berumur 1 bulan 20 hari. Sebelum ini saya bf + fm. 6 hari dia berak cair. Sehari berak 1 kali/ 2 kali. Kadang sehari tak berak langsung. Kemudian, saya ke clinic. Doc bagi ubat cirit birit dan air garam. Saya pon cuba fully bf. Apa yg berubah adalah, setiap kali selepas bf dia akan berak 10/15 min kemudian. Dalam sehari lebih 5 kali berak. Ada sekali sambil bf dia berak. Sepanjang bf tu dia keluarkan balik. Normal ke? Hari ni hari ke 3 saya fully bf. Dan najis yg keluar tidak secair sebelum ni.

1 Balas

Baby bawah 6 bulan kekerapan dia berak memang lagi banyak dan kerap. Jadi normal je. Tak normal kalau puan tgk dia kerap berak dan dia mcm lesu je. Kulit mcm kering sikit, mata jadi mcm sembam. Kemungkinan takut baby dah dehydration mungkin sebab cirit birit https://www.doctoroncall.com.my/tanya/amp/kekerapan-berak-bayi/128391