Baby 3months

Saya nak tanya normal ke baby umur 3 bulan belum boleh meniarap? Saya stress lah org duk banding anak saya baru masuk 3bulan 2hari tp belum boleh meniarap.

20 Balas

sis tengok dlm buku appointment baby tu.. dlm tu ada gambar pasal tempoh perkembangan bayi. setiap baby tak sama, ada cepat ada lambat selagi doctor tak cakap sesuatu yg merisaukan jd tak perlu risau.. mulut org memang kalut, esk kena ke diri sendiri diam la tu..

Hi, anak saya 2 bulan saya dah buat tummy time tapi belum meniarap sendiri sehingga 4 bulan. Jangan stress. Biar la orang nak bandingkan. Tapi jangan kita bandingkan anak kita. Senyum je. Setiap anak lain2. Belum tentu anak dia cerdik yang suka sgt bandingkan. 😌

3y ago

Yela husband sy pun ckp mcm tu. Asalkn anak sy sihat aktif. Mybe jugak dia xnk meniarap nk jalan terus. Haha biasa laa ada sedara mara yg anak umur sebaya sebok lah nk bandingkn itu ini. Haih

Normal kot. Sbb anak saya 4/5 bulan still xde tunjukan meniarap. Tdo pon kene bedung lagi. Tapi die nk masuk 6 bulan baru start meniarap and terus merangkak and skrg 7 bulan dah start berdiri lepas kan tangan huhhu

3y ago

Kite terbalik. Sye x nak bedung anak ikotkan tapi sbb mak and kakak saya keep ckp bedungkan anak tu yg sye buat. Sampai 6 bulan die pandai meniarap baru saya slowly x bedung dia. Sbb anak 1st lgsg x bedung tu yang ingat adik sama mcm kakak dia. Betul la tu setiap budak x sama. Tapi bedung tu mmg nk bagi die tdo lena sbb bila x bedung die asyik terkejut and menangis. Xpela wak. Ikot je flow anak. Bagi dia masa. Bab org ckp tu abaikan je. Tapi mmg ade yee anak x merangkak terus berjalan. Sbb anak buah saya mcm tu

normal. Lebihkan masa "tummy time" semasa bayi berjaga waktu siang & dipantau sepenuhnya.Tummy time bagus untuk baby’s motor skills, visual and sensory development. Untuk kuatkan muscle neck, back and shoulder

3y ago

Terima kasih sis. Aah dari dia baby haritu lagi dia suka tummy time. Kalau org yg ada ilmu nie sis dorang faham sbb baby bru masuk 3bulan tp nie makcik2 bawang sis. Penat lah nk menjawab bkn dorang faham pun. Lebih2 lagi kalau ada sedara mara yg anak dorang lebih kurang umur dgn baby sy. Adoii stress

takpe sis . sabar yaa . anak saya ni 7 bulan baru meniarap . ni dah nak masuk 9 bulan belum merangkak lagi. duduk masih dgn sokongan. tp dah tumbuh gigi 2 batang 😂

3y ago

Aah tu lah sy tngok anak sy aktif je kuat tendang2 dh. Dh pndai pgg toy. Hehe

normal sis.. anak saya 4 bln lebih baru meniarap.. tak semua perkembangan anak kita sama.. yang penting anak kita sihat..

anak saya 3bulan 10hari,belum bole meniarap juga..cuma dia dah bole gerak2 kan badan ke kiri ke kanan,cam nak2 meniarap gitu..

3y ago

kan..ada yg awal ada yg lambat kan

Takpa sis anak saya 5 bulan 10 hari baru pandai meniarap . Follow the flow je . Budak lain lain perkembangan dia

normal mommy..please dont stress n compare ur baby ngan baby org lain. perkembangan setiap baby berbeza2. so jgn risau

3y ago

normallah tu.. nama pun manusia. mommy blh je refer google or the asiaparents. byke je info yg selalu dia org update

Normal sis. Setiap anak tu tak sama perkembangannya. Anak 1st & 2nd pun berbeza, inikan pula anak orang lain😊

3y ago

Terima kasih sis. Betul tu. Anak akak sy dlu pun lmbat jugak. Harini kita jwb mcm tu sis, esok ehh tanya lagi. Adoii