Implantasi tanda hamil ke

Saya nak tanya, lepas implantasi berapa hari baru boleh cek upt...saya cek lepas 4 hari masih negatif. Saya turun darah sikit sahaja sehari sebelum period..#ingintahu

5 Balas

Hi sis. Bila implantasi tu b'laku mmg susah nk dikesan, tp ada sesetengah ibu ada keluar tanda seperti spotting. Implantasi ni biasanya b'laku pada hari ke-9/10/11/12 selepas ovulation (DPO). Sis ada check OPK? Klu sis test OPK & tahu date subur tu bolehlah start kira hari. Sy test UPT pada hari ke-13 DPO, mmg nmpk double line tp samar betul. Sbb mgkin baru lagi & belum lewat period. Biasanya DPO ke-14 ke atas baru nmpk double line. Tp ada je ibu-ibu yg DPO ke-9 dah nmpk double line. Bergantung pd individu mgkin....

Susah la nak betul2 tahu bila implantasi berlaku. Usually org cakap maybe implantasi kalau spotting sikit, tapi tu mcm agak2 je. So lagi disarankan cek upt after dah missed period. Meaning lepas seminggu xdatang period. Tapi sekarang kan upt dah canggih2 ada yg boleh je test sebelum tarikh akan period. Bg Sy Kalau rasa lain macam, cek je terus.

Implantasi ni bagi saya susah kita nk tgk yakin betul ke tidak mmg implantasi atau spotting biasa. Kalau hati dah rasa mcm pregnant, terus buat upt. Kita perempuan ni kadang naluri tepat, jd ikut gerak hati. Andai kata dh buat upt tp negatif, tunggu sekurangnya 1 minggu lepas missed period utk repeat semula.

🤔 mcmana awak tahu ada implantasi sblm confirmed +ve upt?

cek la upt