Cramp perut

Saya nak tanya la pengalaman ibu ibu yang baru pregnant memang akan ada rasa cramp perut mcm sengugut ke waktu first kita tau kita pregnant? Tapi rasa senggugut tu sekejap sekejap je datang#firstbaby #ingintahu #bantusharing

14 Balas

Normal awk. Sy masa first cek up d klinik terus tanya nurse psl ni, dan nurse kata awl2 mmg rasa cramp tu sbb rahim kita tengah berkembang untuk prsediaan pmbesaran janin dlm tu.. Jangan risau ye. Nt masuk 2nd trim akan berkurang la tu.

1y ago

Ohh i see. Thankyouu awak🥰

sy 1w tu dh rasa sgt sakit.. ingt nk period.. tp sllu klu period 2 hari ja.. ni smpai seminggu lpas tu, check upt positive.. skg bru 6w tp cramp tu mas8h ada lg... dan tido pn dh xboleh mcm biasa.. kiri kanan je.. perut pn kena lapik.. myb sbb sy gemuk🤣

mcm saya first baby kerap cramp jugak . Untuk first trimester awak jangan minum minuman yg berAIS . Mungkin tak kuat lagi sebab tu perut cramp . Alhamdulillah skrg saya dh trimester 3 . Dh boleh bedal ais banyak banyak hahaha minum sejuk

1y ago

sy bru 10w . suka sgt minum ais , siap kunyah ais sbb rasa nikmat pdhal dlu mmg taksuka kunyah ais . tp alhamdulillah takde rasa cramp ke apa spnjg pregnant ni.

normal tu awak. sy pun tengah alami nye sekarang ni. selalu je tgh2 mlm dia dtang sakit 😅 tapi sekejap tu je laa. siang hari kadang2 je sakit. semoga awak dan baby sihat je yaa. sama2 kita banyakkan bedrest pada awal kehamilan ni 🤗

1y ago

Ohh kita biasa dtg siang tpi dlm 2 ke 3 kali je lepastu okay dah. Semoga awak dan baby pun sihat sihat sentiasa sampai hari kelahiran nanti🥰take care mommies!

yep.. pengalaman sy 2minggu cramp perut.. cramp masa tgh2 malam je.. 😌 awal2 ni jgn makan pedas.. sbb sy makan pedas awal2 haritu 3kali ganda rasa sakit cramp perot sampai nangis2

1y ago

haa awak. ni betul. saya masa 6week sebelom tau preggy perut sakit sangat lepas makan pedas. nk jalan pun cam nak nngis sakit. ptg tu terus gi beli upt sbb saya mmg late period rupanya positive terus stop makan pedas.

normal. dia rasa mcm aliran letrik. mai kejap. pastu hilang. pastu mai. rindu pulak time pregnant. dia tak terlalu sakit pon. cuma tak selesa je.

ya gitu lah rasanya masa saya baru tau tengah pregnant. cramp perut yang ringan. ingatkan nak period rupanya dah pregnant.

saya pun rasa mcm tu jugak.. rasa panas2 cramp mcm nk period... lpastu bru sy check upt naik positive...

aah sis.. sy pun mcm Tu jugak. sepanjang trimester pertama kadang Rasa sebu je perut.. cramp pun ada

1y ago

Iya betul saya pun rasa sebu je kdang tak lalu makan sebab putus selera perut sebu🥹

Ada. Susah nak beza. Dulu ingat nak period sekali tak dtg2 3 hari lewat. Check positif