Assalamualaikum nak tnye ibu2

Saya nak tanya kalau wife kandungan dlm 8-9 weeks, boleh ke klau dia nk ke sungai tmpt budak mandi manda tp xmandi, wife just dduk2 layan view sungai#ingintahu

14 Balas

Sebenarnya boleh je takde masalah pun nak berjalan. Tapi tengok juga tempat macam mana. Kot sungai tu ada kena lalu tempat2 licin ke. Batu2 licin takut tergelincir. Nauzubillah la minta jauh. Kandungan masih sangat baru. Baru first trimester. Kalau boleh jangan terlalu penat atau buat macam2 aktiviti. Macam pengalaman saya pregnant sebelum ni terlalu aktif ke sana sini masa first trimester. Gi laut, berjalan kat tasek. Drive sana sini. Agaknya terlalu penat, start spotting, bleeding. And cukup 7w kandungan gugur. Sekarang tengah pregnant juga. Memang 1st trimester betul2 jaga. Tak berjalan pun. Masuk second trimester baru slow2 buat aktiviti semula 😉

2y ago

Terima kasih atas nasihatnya dan pengalaman.. 👌

sy masa 8 ke 9 week tak silap g hiking gunung ledang..naik belas2 smpailah hujung 2nd trmster ada g mandi sungai sbb tringin nk brendam kt sungai..sbb sy mmg suka suasana hutan dri dulu..Alhamdulillah laa tak ada apa yg jadi/mngikut.. sbb bila pregnant ni kan org kata elakkan msuk tmpt2 mcm hutan..trpulang pada diri sendiri.. tp kalau untuk kselamatan/kbersihan, suami seeloknya pgg wife laa..teman..lgi2 kalau isteri nk brendam msuk sungai.. dlm sungai/tepi2 sungai kn bnyk benda kita xnmpk.. tajam/licin tkut trgelincir..so nak pergi boleh..xpergi pon boleh.. doa semoga Allah lindungi kandungan..

2y ago

Terima kasih atas nasihatnya dan info ya 👌

sy mase pregnant 10 weeks kot sy book tido gunung pulai johor.. sbb suami nk sangat berendam dalam sungai. lepas tu nk mandi air terjun masuk hutan rupanya.. dah la pergi lepas asar, lepas tu sunyi takde org. kami berdua je.. tp mcm2 doa bace supaya semuanya baik2 je.. alhamdullilah esok pagi pun mandi lg air terjun, semua nya selamat.. cuma mak mertua la bising kt suami kenapa bawak isteri masuk hutan time pregnant…

Saya awal kehamilan riadah di Taman Malaysia (rekreasi hutan bandar la bg saya) dan di sungai rekreasi , main di gigi air... sbb nak tenang. Amalkan taawuz dan apa2 zikir elakkan mudarat dan kejahatan makhluk tu. Jin syaitan hantu mana tau kita hamil, Allah Maha Mengetahui dan melindungi kita drpd kejahatan dan hasad dengki makhluq. Percayakan Allah ❣️ Lagipun sy biasa riadah di tempat² mcm tu

2y ago

Terima kasih atas nasihatnya ibu2 👌

better x pyh bwak lh bkn stakat ibu mngdung aje bwak ank kcik pon klau blh elakkn sbb bnde cmni suka..tkot die mngikot..sy ckp sbb pnh berlaku pde spupu sy..ank sy pon mse umo 7 bulan pergi taman aje blik mlm tu trus mngamuk x pnh jdi cmni..pergi jmpe ustaz dorg kata bnde tu tgur alhamdulillah ank sy dh ok pstu

2y ago

sye mse kecik2 selalu kena ketegur tuu mak ckp 😅 mak ckp benda tu suka sye kott sbb bulat nauu masa kecik dulu 😂😂

boleh jer..Insha Allah xde apa..dah smpai tu bacalah apa yg PTT..org kata jgn tlalu begalak..ada sesetengah org kata bila wife preggy xleh mancing tp suami saya ari2 mancing Alhamdulillah xde apa pon..yg penting niat..

boleh bawa tapi sebelum masuk sungai, duduk dulu anak beranak amalkan bacaan surah & doa -al fatihah -3qul -ayat qursi -doa tiup atas tangan, sapu satu badan insyaAllah, Allah jaga

2y ago

Alhamdullilah.. Dah buat semua.. Slmt dah balik. Terima kasih

hati2. kwsn sungai selalu licin org keluar masuk kolam. lagi 1 jgn kutip batu atau ape saje utk bwk balik yer. risau ade benda yg mengikut nnti. org pregnant ni benda2 ghaib suka.

baru je pergi mandi sungai 2hari lepas.. alhamdulillah esok pergi scan baby sihat.. cuma suami jage laa isteri jgn lasak2.. stakat nak berendam rase air sungai takde masalah...

2y ago

Berendam dalam sungai blh ye.. Org rumah pergi pagi tadi... Celup kaki jah.. 😂😂

Kalau bagi saya , masih awal lagi Nak bawak wife tu ketempat Macam tu . Kalau kandungan tu dah besar sikit boleh laa Tapi kena berhati hati jugak laaa .

2y ago

Alright.. Terima kasih ye atas infonya