Kompiuss .

Saya nak tanya ini tongue tie ke ? Bby bru sebulan . Stakat ni berat dia dri lahir hingga sbln naik 1kg . Myusu semua okay . Cuma nk kepastian je . Tq mmy2 .#firstbaby #firstmom

Kompiuss .
6 Balas

tongue tie ni sis. mild tongue tie. anak sy pn mcm ni. doktor gg masih pantau. kalau ganggu berat bdn n penyusuan bru dorg akan potong. kalau tiada masalah, mmg x. tp sy skrg tngh fikir² mmg mau potong dkt klinik gg swasta, sbb utk kemudian hari effect speech delay tu.

8mo ago

betul nak cepat better g swasta je sis. anak saya 5/11 dah 3 tahun. 3 bulan lepas baru detect dia ada tounge tie. DR gigi kk kata ni salah satu penyebab speech delay. DR gigi kk suruh pantau je dulu sebutan dia. skrg anak saya dah banyak perkataan la sebut. cuma lambat dari kanak2 lain je. skrg banyak sebut perkataan yg hujung2 saja. cth pinjam dia sebut njam. nampak la perkembangan dia.