Kompiuss .

Saya nak tanya ini tongue tie ke ? Bby bru sebulan . Stakat ni berat dia dri lahir hingga sbln naik 1kg . Myusu semua okay . Cuma nk kepastian je . Tq mmy2 .#firstbaby #firstmom

Kompiuss .
6 Balas

aah yes tounge tie tapi tak teruk. please bawa check dgn nurse atau dr. anak saya lambat detect walaupun tk teruk. menyusu semua ok. dah 2 thn lebih baru detect. tounge tie ni menyebabkan speech delay. anak saya bulan depan dh nak masuk 3y tapi baru nak pandai cakap. dia membuatkan anak lambat bercakap. dh checkup dgn dr gigi. dr cakap pantau dulu cara sebutan anak, kalau still pelat baru akan buat surgery utk potong. kalau awak nak potong awal dr baby lagi senang.

7mo ago

macam ni jugak. cuma tounge tie tak teruk. kena refer dgn DR perlu release atau tak. cuma dia akan membuat baby speech delay sikit.

tongue tie ni sis. mild tongue tie. anak sy pn mcm ni. doktor gg masih pantau. kalau ganggu berat bdn n penyusuan bru dorg akan potong. kalau tiada masalah, mmg x. tp sy skrg tngh fikir² mmg mau potong dkt klinik gg swasta, sbb utk kemudian hari effect speech delay tu.

7mo ago

betul nak cepat better g swasta je sis. anak saya 5/11 dah 3 tahun. 3 bulan lepas baru detect dia ada tounge tie. DR gigi kk kata ni salah satu penyebab speech delay. DR gigi kk suruh pantau je dulu sebutan dia. skrg anak saya dah banyak perkataan la sebut. cuma lambat dari kanak2 lain je. skrg banyak sebut perkataan yg hujung2 saja. cth pinjam dia sebut njam. nampak la perkembangan dia.

better bawa jumpa doktor, biar doktor yg check sis. tongue tie selain dari affect penyusuan, boleh affect speech juga nanti. jadi kalau betul tongue tie, and doktor kata perlu buat release, better buat secepat mungkin

7mo ago

okay awak . tq .

setahu sy yes gitu tongue tie. tp tak semua tongue tie bagi masalah kat baby. nyusu ok je tu, insyallah ok je la.. perhatikan jgk kalau masa baby tidur tu lidah dia melekap elok ke atas langit or tak

7mo ago

ok la tu.. boleh jumpa doktor utk cek jgk tgk doktor kata macam mana.. anak saya pun macam ni, ada tanya member SLP dia kata ok je ni

macam tak. tongue tie ni depan lagi. tapi kalau was2 boleh refer doctor dkt kk anak sy minor tongue tie. tongue tie mmg nmpk yg depan. tp xtruk.

Bukan tounge tie