Kos bersalin

Saya nak tanya ibu2 yg baru bersalin. Berapa kos kena prepare untuk bersalin di hospital kerajaan? Masa daftar ada kena bayar pendahuluan tak? Mohon share

30 Balas

Sebenarnya harga and bayaran tu ikut hospital tu sendiri. Mcm sy bersalin di HSA JB tahun 2022. Ada kene byr pendahuluan rm15. Discharge baru bayar balance. Total dalam rm100 lebih. Sy msuk Wad kelas ke 3 and duk kat wad 3hari dari sebelum bersalin sampai da bersalin. Bersalin normal xde ambil epidural or gas. Just ubat tahan sakit 2 kali and induce 2 kali

1y ago

HSA masih xbole teman. 😊

sy bersalin dkt hsnz terengganu... first msuk warded awl sbb drh tggi duduk 2 hri bef beranak lps beranak duduk 3 hri wad klas berapa x pasti...tp stu tmpt ade 6 ktil discaj total 100 lbih tp subsidi kerajaan kena byr rm2.00 je ubt yg dpt ubt kning, ubt tali pusat baby, ubt thn sakit mefanamic acid 500 (subsidi kerajaan x pyh byr) sy dn suami dua" menetap trgganu 20 thun lbih

kalau wad kelas 3 tiada bayaran pendahuluan pun. nanti sebelum discharge baru bayar. mcm sy byr rm38,tu pun sbb ada ujian makmal rm20. utk sehari la. kalau utk wad kelas 1 dan 2 sy kurang pasti. tp kalau sy lbh prefer wad kelas 3 sebab ramai kawan boleh bawa berbual. tak la sunyi sgt

sy beranak dkt hta duduk kelas ke 3. lps brsln kena tahan 5 hari sbb ank kuning. bayar rm85 kot sbb sy amek epidural sbb dr suggest and sy kena induce ubt n drip. tp kitrg prepare dlm 3k tkt2 kene czer. last2 rm80 lebih cmtu je kena byr sbb brslin normal.

1y ago

hehehe wc ..wah semoga dipermudahkan segala urusan ye sis . tp tulah lg best kalau dpt wad kelas ke 3 7b. sbb nurse sume baik2. tp time tu sy dpt 7c hri2 nangis sbb penat, xckup tido lpstu malam je msti kene mrh2 dgn nurse kt situ sbb xbg susu kt ank. cmne nk bg susu pun tkde xkuar lgsg xpsl2 kene mrh. dhla first mom. tp ble pagi2 tu nurse baik2 dapat.. wad 7c ade katil yg xleh nk angkat. sbb bnyk katil yg lama2..nk baring kene bntal bg tinggi skit. tp best je brnk kt situ sbb selesa ..

hospital kerajaan xsemahal swasta.. klo dok lame pon xla mcm swasta punya harga 1 hari. lgpon skg hopital kerajaan da byk baru kan. sy hospital kluang xsampai 50 sbb dok semalam je. yg penting nak kuar spital anak dgn ibu sihat. 🤲 amin2..

1y ago

ok je. bersih.. sbb spital ni bangunan baru kan. labour room pon 1 bilik sorg. selesa la

Saya bersalin czer and stay wad kelas 3, 3 hari mcm tu dlm RM 100 lebih. Baby masuk wad nicu 3 hari sbb kuning tak smpai RM 50. Sbnrnya depends apa ubat yg kita dpt masa rawatan tu that’s y kdg2 harga setiap org tak sama.

HPJ - walk in terus.depo 800, bersalin normal xda ubat apa.total skli bil 1256 - (1mlm) Hospital Temerloh - bersalin normal, xda depo. rm27 (1mlm)

1y ago

Kalau GL xda bayaran rasanya. Sbb kakak saya gov Servant. Dia free je bersalin situ. Xsilap saya la dia ckp. Apa2 pun awak tanya dlu. Melainkan awak ambik FPP rasanya. Yg boleh pilih2 doctor tu

Saya bersalin 2022 di HSI JB, total bayar masa discharge RM160. duduk ward biasa, 1 malam. bersalin normal with vacuum. deposit tak ada rasanya. kalau ward kelas 2 saya tak pasti berapa.

Saya bersalin normal pd nov 2022 di hospital dungun, trganu, wad biasa. Rasanya bayar RM1 atau tiada bayaran pun masa discharge. semua ditanggung kerajaan terengganu 💕

1y ago

Hospital dungun bersalin okay tak? Ward dia ramai ramai mcm ward biasa atau mcm dkt ganu 4 org 4 org?

saya bersalin kat hospital shah alam xde bayaran pendahuluan,8 hari kena tahan dlm wad sebab lepas brsalin jantung laju & bleeding on antibiotik je cas 100 lbih je..

1y ago

Saya besalin hospital shah alam 2020 kene charge rm24. Pegi hospital pukul 11pm 19/6/20. Besalin pukul 5.24am 20/6/20. Discharge 21/6/20.