GDM SEMASA MENGANDUNG

Hi mommys! Saya first time preggy dah sangkut GDM waktu 20 minggu, tapi saya GDM ON DIET. Saya nak tanya dekat mommys2 yang ada pengalaman GDM semasa preggy, GDM ni biasanya lepas bersalin akan kekal atau tidak? Kalau tak jaga makan risiko kekal untuk ada kencing manis tu tinggi ke?#ingintahu #SeriusTanya

1 Balas

Ada risiko utk dapat diabetic ya sis. Sy gdm on diet, dapat pre diabetic 12weeks postpartum. Kena jaga betul pemakanan masa mengandung. Kalau teringin pun tahan je lah kalau boleh. Tapi ada je yg hilang sendiri. Tempoh hilang bergantung pada badan masing2. Ada cepat ada lambat.